Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Masti pogoršavaju simptome astme?

Masti pogoršavaju simptome astme?

Masti pogoršavaju simptome astme?
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.06.2013.
  • Broj pregleda: 704
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe, koje pate od astme, simptome mogu ublažiti na način da povećaju unos vlakana, a smanje unos masti, otkriva novo istraživanje australskih znanstvenika.

U istraživanju, osobe koje su imale izražene simptome astme su jele 5 grama masti više od preporučenog i 5 grama vlakana manje od preporučenog.

Rezultati su pokazali da svako povećanje unosa masti od 10 grama, simptome astme pogoršava za čak 48%, bez obzira na ukupni dnevni unos kalorija.

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju da osobe, koje pate od astme, trebaju svakako smanjiti unos masti i povećati unos vlakana", izjavio je voditelj istraživanja prof. Bronwyn Berthon.

Prethodna istraživanja, provedena na laboratorijskim miševima, su također pokazala da povećanje unosa vlakana može ublažiti simptome astme.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 137 osoba, koje pate od astme i 65 osoba koje ne pate od astme. Sudionici su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o načinu prehrane, kao i prosječnom unosu vlakana i masti. Znanstvenici su prikupili uzroke krvi za analizu.

Rezultati su pokazali da osobe, koje prekomjerno konzumiraju masti, imaju povećanu razinu kronične upale u tijelu, za koju je dokazano da pogoršava simptome različitih bolesti, ali i da povećava rizik od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i raznih vrsta raka.

Znanstvenici ističu da nije toliko važan tip hrane koju unosimo, već količina te iste hrane. Naime, tijelu je potreban izvor svih tvari, uključujući i masti, ali je važno da se u što rjeđe slučajeva preporučeni dnevni unos prekorači, prenosi DailyMail.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti