Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prve pilule bazirane na prirodnom estradiolu

Prve pilule bazirane na prirodnom estradiolu

Prve pilule bazirane na prirodnom estradiolu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.11.2010.
  • Broj pregleda: 907
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Posljednjih nekoliko godina u trendu je priroda. Prirodna kozmetika, odjeća i hrana su sve više na cijeni, a posljednja novost je kako i kontracepcijske pilule slijede taj trend.

Kontracepcijske tablete su se prvi put pojavile prije 50 godina i u svojoj povijesti su doživjele niz usavršavanja, ali cijelo to vrijeme u upotrebi je bio sintetski estradiol. Sve do sada, znanstvenici nisu uspjeli proizvesti pilule koje bi pružile sve dobrobiti dotadašnjih kontracepcijskih tableta kao što su sigurna i učinkovita kontracepciju, a koje bi u isto vrijeme bile bazirane na prirodnom estradiolu. Svi takvi napori nisu omogućili zadovoljavajuću razinu kontrole krvarenja - tek nedavno je to postalo moguće zahvaljujući drugačijoj inovativnoj kombinaciji hormona, s kojom su znanstvenici uspjeli postići da se i kontracepcijske pilule približe prirodi.

O čemu se zapravo radi?

Riječ je o novoj klasi kontracepcijskih pilula koje su bazirane na novoj supstanci - prirodnom estradiolu, koji je identičan hormonu koji proizvodi žensko tijelo. Nove tablete tako pružaju dobru kontrolu ciklusa i pouzdan kontracepcijski učinak, a istovremeno u sebi sadrže supstancu koja se u tijelu ponaša poput prirodnog ženskog hormona. To su prve pilule koje su uspjele iskombinirati kontracepcijsku sigurnost i prirodni estradiol.

U koordinaciji s ženskim tijelom

Posebnost novih pilula je upravo specifična fluktuacija hormona koji prate potrebe ženskog tijela te se mijenjaju ovisno o danu ciklusa. Zato se kaže kako ove pilule imaju poseban režim doziranja koji je dizajniran u koordinaciji s ženskim tijelom.

Nove tablete ženama pružaju mogućnost da se izaberu nove kontracepcijske opcije koje će najviše odgovarati njihovom načinu života. Odabir najbolje kontracepcijske metode za svaku ženu treba biti individualan i u dogovoru sa ginekologom.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti