Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Psorijaza kod djece povezana s pretilošću

Psorijaza kod djece povezana s pretilošću

Psorijaza kod djece povezana s pretilošću
  • Objavljeno: Srijeda, 08.06.2011.
  • Broj pregleda: 2.317
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Neki zdravstveni uvjeti kao što je pretilost, imaju veću vjerojatnost da će prizvati dodatne probleme. A najnovije istraživanje nam sugerira kako pretila i preteška djeca imaju veću vjerojatnost da će dobiti psorijazu.

Opet, maloljetna djeca, koja boluju od psorijaze, upalnog stanja kože, osjetljivija su na visoku razinu kolesterola u krvi, bez obzira na njihovu tjelesnu težinu. A ovo istraživanje samo podupire druge dokaze kojima se nastoji uspostaviti veza između bolesti srca i psorijaze.

Točan odnos između dva uvjeta nije jasan, ali spora, lagano ključajuća upala može poslužiti kao zajednički faktor.

Psorijaza se karakterizira razvojem debelih, srebrnkastih dijelova koji izazivaju svrbež na tjemenu, laktovima i koljenima.

„Naši rezultati mogli bi promijeniti način na koji smo promatrali psorijazu kod mladih," ističe dr. Corinne Koebnick, znanstvenica iz Southern California's Department of Research & Evaluation.

Istraživačica dodaje kako bi djecu s psorijazom trebali pratiti za moguće kardiovaskularne rizike, pogotovo ako su pretili.

„Odrasle osobe s psorijazom imaju veći rizik za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, moždani udar te imaju i veći mortalitet, što znači da ovi uvjeti očito skraćuju njihov život," nastavlja istraživačica, a prenosi Life mojo.

Istraživanje je provedeno na 710.949 djece, a utvrđeno je kako pretila djece imaju 40 posto veći rizik od dobivanja psorijaze u odnosu na onu djecu koja su normalne težine. A vrlo je zanimljivo da djeca koja su izrazito pretila, imaju gotovo 80 posto veću vjerojatnost da će imati psorijazu u usporedbi s djecom normalne težine.

Kod tinejdžera pogođenih s psorijazom, razine kolesterola u krvi i jetrenih enzima bile su 4 do 16 posto veće u odnosu na tinejdžere bez psorijaze.

Stručnjaci vjeruju kako bi psorijaza kod djece trebala biti marker za ukazivanje kardiovaskularnih problema.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti