Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ulje maslina protiv raka dojke

Ulje maslina protiv raka dojke

Ulje maslina protiv raka dojke
  • Objavljeno: Petak, 16.01.2009.
  • Broj pregleda: 1.044
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Španjolski istraživači otkrili su protukancerogenu kemikaliju u ekstradjevičanskom maslinovu ulju koja može pomoći u objašnjenju očite povezanosti između konzumacije mediteranske dijete bogate maslinovim uljem i smanjenog rizika od raka dojke, objavljeno je na HealthDayu.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje, koje se proizvodi cijeđenjem maslina bez uporabe topline ili kemijskih procesa, sadržava fitokemikajie koje su u drugim postupcima izgubljene u procesu rafiniranja.
Španjolski istraživači odvojili su ekstradjevičansko maslinovo ulje na djeliće i testirali su ih protiv stanica raka dojke u laboratoriju.
Pronašli su da su sve frakcije, koje su sadržavale glavne fitokemikalije fenole ekstra-djevičanskog maslinova ulja (lignane i sekoiridoide), učinkovito inhibirale gen raka dojke HER2.

Studija je objavljena u trenutnom izdanju časopisa «BMC Cancer».
«Naši rezultati otkrivaju prvi put sve glavne komplekse fenola prisutne u ekstradjevičanskom maslinovu ulju koji drastično suprimiraju pretjerano širenje karcinomskoga gena HER2 u stanicama raka dojke ljudi», izjavio je u BioMed Central izdanju vijesti Javier Mendez s Catalan Institute of Oncology.

I dok rezultati studije daju novi uvid u to kako ekstradjevičansko maslinovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke povezanog s HER2, rezultati se trebaju oprezno promatrati.

«Aktivne fitokemikalije (lignani i sekoiridoidi) pokazale su tumorocidni učinak protiv stanica raka dojke uzgojenih u kulturi u koncentracijama koje nisu vjerojatne da će se postići u stvarnom životu s konzumacijom maslinova ulja,» istaknuli su istraživači.

No ipak, također su izjavili u svojim rezultatima, «zajedno sa činjenicom da su ljudi sigurno uzimali znatne količine lignana i sekoiridoida tako dugo koliko konzumiraju masline i ekstradjevičansko maslinovo ulje, to snažno upućuje na to da spomenuti polifenoli mogu dati odličnu i sigurnu podlogu za dizajniranje novih lijekova protiv raka dojke.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti