Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znanost potvrdila djelovanje akupunkture

Znanost potvrdila djelovanje akupunkture

Znanost potvrdila djelovanje akupunkture
  • Objavljeno: Utorak, 01.06.2010.
  • Broj pregleda: 1.448
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Drevna kineska metoda liječenja ubodima igala - akupunktura dobila je prvu značajniju potvrdu i tumačenje znanosti. U izvješću objavljenom jučer u časopisu Nature Neuroscience, tim znanstvenika iz Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru objavio je kako je otkrio da akupunktura djeluje na izlučivanje molekula neuromodulatora adenozina u tijelu.

Adenozin je prirodni spoj koji igra važnu ulogu u reguliranju sna, ima blagotvoran učinak na srce i protuupalna svojstva. No molekula djeluje i kao prirodno sredstvo protiv bolova - prilikom ozljeda aktivira se u koži i ublažava bol slično kao lidokain.

U novom istraživanju znanstvenici su otkrili kako je adenozin također vrlo aktivan u dubljim tkivima koja se podražavaju akupunkturom. Tim iz Rochestera istražio je učinke ove terapije na periferni živčani sustav - živce koji nisu dio mozga i leđne moždine.

Neke ranije studije već su pokazale da akupunktura stvara signale koji preko mozga pokreću izlučivanje prirodnih ublaživača boli endorfina.

Neuroznanstvenik dr. Maiken Nedergaard, jedan od direktora u Center for Translational Neuromedicine Sveučilišta u Rochesteru, kaže kako je njihova 'nova studija otkrila informacije o fizičkim mehanizmima kojima akupunktura smanjuje bol'.

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da akupunktura kod životinjica s normalnim razinama adenozina smanjuje bol za dvije trećine, no da je neučinkovita kod onih koje uopće nisu imale receptore adenozina. Tijekom akupunkture i neposredno nakon nje razine adenozina u tkivu oko uboda igle bile su čak 24 puta više nego prije terapije.

Stručnjaci su također otkrili kako se blokiranjem enzima koji sudjeluju u razgradnji tog neuromodulatora pojačavaju efekti terapije.

Akupunktura je kineska tehnika liječenja stara oko 4000 godina kojom se tankim iglama ublažava bol. Danas je postala popularna u cijelom svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je njezino korištenje kao komplementarne terapije za dvadesetak bolesti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti