Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ljekovita bilja i začini

  • Objavljeno: 17.10.2010.
  • Izmjena: 20.08.2015.

Ljekovita bilja i začini

Ljekovita bilja i začini
Ljekovita bilja i začini

Crvena paprika

Osjećaj pečenja u ustima kada jedete hranu začinjenu crvenom paprikom dolazi iz kapsaicina. Kapsaicin je aktivni sastojak u mnogim OTC kremama i mastima za artritis i bolove u mišićima.

Koristi crvene paprike ovdje ne prestaju. Dodajte ju u pileću juhu kao tradicionalni lijek protiv prehlade, jer crvena paprika skuplja krvne žile u nosu i grlu i olakšava zagušenja. Dobra je za metabolizam jer ubrzava sagorijevanje kalorija par sati nakon jela. Smatra se da djeluje antiupalno i antioksidativno. Studije pronalaze da također ima neka antikancerogena svojstva, a znanstvenici istražuju njen potencijal za liječenja raka. Konačno, u barem jednom istraživanju, objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, istraživači su otkrili da su osobe s dijabetesom koje su jele obrok koji sadrži crvenu papriku trebale manje inzulina nakon jela da snizi šećer u krvi.

Tagovi:

Komentari

Trenutno nema komentara

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli komentirali sadržaj.

    Najnovije

    Najčitanije

    
    Zatvori oglas