Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mali pojmovnik farmaceutike

Mali pojmovnik farmaceutike

Mali pojmovnik farmaceutike
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 4.589
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Lijekovi

Znak trokuta na pakiranju lijeka

Tako su označeni lijekovi koji mogu utjecati na sposobnost upravljanja motornim vozilima i strojevima. Neki lijekovi, a pogotovo u kombinaciji s alkoholom mogu značajno smanjiti psihofizičku sposobnost, pa ih vozači ne smiju upotrebljavati za vrijeme vožnje, na što će Vas upozoriti liječnik ili ljekarnik.

Paralelni lijek

Lijek istog sastava, ali od drugog proizvođača, dakle ima drugačije "zaštićeno ime", no sadrži istu djelatnu tvar, u istom ljekovitom obliku i jednake je jačine. Ponekad će Vam u ljekarni ponuditi takav lijek ukoliko nema onoga koji Vam je liječnik propisao. Na, to ćete biti posebno upozoreni, da Vas drugačije ime lijeka i izgled ambalaže ne bi zbunjivali, a trebali bi dati i svoj pristanak za izdavanje paralelnog lijeka.

Homeopatski lijekovi

Za razliku od moderne (alopatske) medicine gdje se liječi protiv nečega (npr. paracetamolom protiv temperature i bolova, antibiotikom protiv bakterija uzročnika upale), homeopatija se temelji na osnovnom načelu "slično liječiti sličnim". Homeopatski pripravci su prirodni i neškodljivi, obično u obliku kapi, zrnca ili tablete, dobiveni metodom višestrukog razrijeđivanja od tvari biljnog, mineralnog i životinjskog podrijetla.

Fitoterapija

Podrazumijeva liječenje biljem, a postoji gotovo koliko i čovječanstvo. U današnje vrijeme raste interes za sve što je prirodno, od zdrave hrane pa do liječenja biljem. Tržište farmaceutskih proizvoda prepuno je različitih biljnih preparata, pa iako oni imaju svoju vrijednost, ne mogu zamijeniti lijekove propisane od liječnika.

Fitoterapeutici su namijenjeni ublažavanju simptoma nekih bolesti, kao i olakšanju lakših tegoba, npr. probavnog, mokraćnog, kardiovaskularnog sustava. Biljni preparati mogu imati djelovanje nedokazanog mehanizma, a mogu biti štetni kao i svi drugi lijekovi. Valja izbjegavati one koje se reklamira kao lijekove za sve bolesti.

Suplementi (dodaci prehrani)

Proizvodi koji sadrže vitamine i minerale, često uz dodatak biljnih ekstrakata, a namijenjeni su nadopuni nedostatne i nepravilne prehrane. Takvi proizvodi moraju sadržavati deklaraciju o sadržaju i upozorenje o eventualnim opasnostima, no ne podliježu strogim kontrolama kao lijek. Sama činjenica da je nešto prirodno, ne znači da je sigurno i kvalitetno, stoga budite oprezni gdje i što kupujete.

Placebo

Neškodljiva, farmaceutski inertna tvar bez djelovanja (npr. tablete šećera) koja izgledom imitira pravi lijek. Upotrebljava se u znanstvene svrhe za usporedno ocjenjivanje djelovanja lijekova.

Komentari

Najnovije

Najčitanije