Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Spasite se od komaraca!

Spasite se od komaraca!

Spasite se od komaraca!
  • Objavljeno: Utorak, 20.08.2013.
  • Broj pregleda: 126
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lijepi ljetni dani nas privlače da što veći dio vremena provodimo na otvorenom, no izlaganje različitim insektima može biti uznemirujuće.

Osim što nisu ugodni i iritiraju, dokazano je da komarci mogu prenijeti različite bolesti i u velikoj mjeri ugroziti zdravlje. Istraživanja su pokazala da komarci u pravilu najčešće napadaju trudnice, osobe s povišenom tjelesnom temperaturom i osobe s krvnom grupom 0.

Iako neke napadaju češće, vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom nije zadobila ubod komarca.

Ako ste uvjereni u to da vi najviše ispaštate, slijedite ovih nekoliko savjeta koji će vam pomoći u smanjenju napada komaraca.

Zaštitite se kremom sa što manje kemikalija

Najlakši način da se obranite od komaraca je nanošenje kreme za zaštitu od komaraca. No, istraživanja su pokazala da veliki broj krema sadrži kemikalije koje mogu biti štetne za zdravlje. Odaberite kreme koje sadrže prirodne spojeve.

Pomno odaberite vrijeme izlaženja

Ostanite u zatvorenom prostoru za vrijeme zore i sumraka. Tada su komarci najaktivniji. Ako ste ljubitelj aktivnosti na otvorenom, probajte ih raditi u jutarnjim satima kako biste se manje izlagali štetnom sunčevom zračenju.

Očistite bazen

Ako imate bazen, važno je da ga održavate čistim. Komarci se razmnožavaju pored slatke stajaće vode. Ako provodite vrijeme pored ili u bazenu, svakako pojačano pazite. Namažite sebe i djecu kremama za zaštitu od komaraca kada god ste u blizini jezera ili bazena.

Nosite svijetlu odjeću

Tamnija odjeća u najvećoj mjeri privlači kukce. Ljeti biste trebali što više nositi svjetliju odjeću, i to ne samo zbog komaraca, već i vrućina. Svijetla odjeća od prirodnih materijala će doprinijeti zaštiti od sunca.

Izbjegavajte cvjetne parfeme

Cvjetni parfemi se savršeno uklapaju u tople ljetne noći. Ipak trebate biti oprezni jer komarci vole nektar cvjetova gotovo jednako kao i ljude. Izbjegavajte parfeme u što većoj mjeri ili koristite one koji nisu cvjetni.

Držite se dalje od piva

Komarci se pojačano skupljaju oko piva i češće napadaju osobe koje piju pivo, u odnosu na one koje piju vodu. Nije još dokazano vrijedi li isto s drugom vrstom alkohola ili samo za pivo. Kako biste bili što sigurniji, boce piva držite unutra.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije