Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što niste znali o sreći?

Što niste znali o sreći?

Što niste znali o sreći?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Broj pregleda: 2.203
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znamo da novac ne može kupiti sreću (ili može?) i da svi imamo pravo na to da budemo sretni. Međutim, postoji nekoliko stvari koje vjerojatno ne znate o tom emocionalnom stanju za kojim svi žudimo.

Novac ne može kupiti sreću?

Zarađivanje veće količine novca neće poboljšati samo vaše prihode. Naime, znanstvenici su ustanovili da stupanj sreće i emocionalnog zadovoljstva raste do određenog željenog iznosa zarade. Međutim, veliki broj ljudi će nakon ostvarenog željenog iznosa zarade htjeti zarađivati još više, razvit će se određena vrsta pohlepe, a sreća će polako početi blijedjeti. Dakle, novac nam je u određenoj količini (nekome više, nekome manje) potreban da bismo bili u potpunosti zadovoljni.

Meditacija u borbi protiv depresije?

Nekoliko istraživanja je pokazalo da osobe, koje redovito meditiraju osjete određene fizičke promjene u mozgu. Slično djelovanje imaju antidepresivi. Osobe koje meditiraju nisu samo sretnije i ljubaznije prema drugima, već njihov mozak slabije reagira na stres.

Prezauzeti ste za meditaciju? Ona ne oduzima puno vremena! Znanstvenici su ustanovili da je svakodnevno meditiranje u razdoblju od 20 minuta sasvim dovoljno za poboljšanje psihičkog zdravlja. 

Žena treba biti mršava?

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da su najsretniji brakovi oni u kojima je žena mršava, odnosno ima manji indeks tjelesne mase (BMI) od muškarca. Nemojte se uspoređivati s muškarcima, već svoj BMI održavajte na normalnoj razini kako biste bili sretni, zadovoljni i zdravi.

Treba se sklopiti brak?

Bez obzira na učestalost razvoda, postoje dokazi da su osobe u braku sretnije od slobodnih vršnjaka. Osobe koje nisu u braku pokazuju smanjenje sreće s vremenom, za razliku od osoba u braku.

Godine nisu samo brojke?

Možda mislite da ste bili sretniji dok ste dobili vozačku dozvolu, diplomirali ili pronašli odgovarajući posao. Međutim, osjećaji u adolescentskoj dobi i u ranim dvadesetima se ne mogu mjeriti s onima koje ćete osjetiti u 33. godini. Britanski znanstvenici su anketirali osobe u četrdesetima, a čak je njih 70% izjavilo da im je 33. godina života bila najsretnija jer su tada tek bili u mogućnosti postići ono što je za njih prava sreća. 

Društvene mreže vas čine usamljenima?

Znanstvenici  su ustanovili da osobe koje redovito posjećuju društvene mreže osjećaju manju razinu sreće. Glavni razlog je uspoređivanje s drugima, a tada većina njih misli kako je drugima bolje te kako su drugi sretniji. Društvene mreže omogućavaju komunikaciju s prijateljima, ali vas i izoliraju od prijatelja. Komunikacija "licem u lice" je najkvalitetniji oblik komunikacije koji će vas najviše i usrećiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije