Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kad muškarac voli ženu

Kad muškarac voli ženu

Kad muškarac voli ženu
  • Objavljeno: Petak, 03.12.2010.
  • Broj pregleda: 2.459
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ima jedna priča u kojoj muškarac toliko voli ženu da poželi da kao par doista budu jednom dušom u dvama tijelima, kako se to često slikovito kaže. No, jer je priča znanstveno fantastična - želja mu bude ispunjena. Dvadesetičetiri sata budu jedan drugom u mislima, upoznaju si i najskrovitije misli i sve se to na kraju pretvori u - teški horor (što i nije teško povjerovati).

Ima jedan vic u kojem muškarac toliko voli ženu da bi ju iz ljubavi najradije pojeo. Nakon što odživi s njom neki broj godina, požali što to nije i učinio. 

Ima jedan film u kojem muškarac toliko voli ženu da joj čita misli iz glave i želje iz očiju. Međutim, film nije znanstveno fantastičan i muškarcu to baš ne ide onako dobro kako je u to uvjeren. On to ne zamjećuje. Puno putuje (vozi zrakoplov), pa u ono malo vremena što je kod kuće nastoji biti savršen suprug, otac i očuh. Ipak, nema se vremena baviti suptilnostima u obiteljskim odnosima. Uvjeren kako su sama ljubav i najbolje namjere dovoljne, ispunjava neizrečene želje, rješava probleme koji nisu njegovi i daje savjete koje nitko ne traži. Zaslijepljen time, ne vidi ono što se doista zbiva: žena, ugušena njegovim stavom nemoj se ti zamarati draga, to ću ionako bolje ja obaviti, krišom pije i plače, ili obratno. Zapravo i ne baš krišom jer djeca to znaju; od njih to otac definitivno i doznaje, no prekasno da bi sam nešto mogao poduzeti. Tek kad žena odlazi na liječenje, a muškarac preuzima i sve njezine obveze, postaju mu jasne neke njezine svakodnevne frustracije. Kako je to ipak film, na kraju se sve lijepo završi. Žena je, vjerojatno, izliječena od alkoholizma, a muškarac je, vjerojatno, shvatio kako voljeti ne znači misliti umjesto drugoga, nego slušati ga što govori, uvažavati njegovu potrebu i pravo na ima vlastitu individualnost, vlastite pogreške i na svoj dio odgovornosti, pravo da sam odabere ono što drži najboljim za sebe.

Život je nešto između priče, filma i vica. Voljeti nekog znači zajedno s njim rasti i razvijati se, slušati ga kad govori, dati mu da diše, pružiti mu i tražiti od njeg podršku i oslonac, dopustiti mu da - ako tako želi - sam rješava svoje probleme i sam preuzima odgovornost, podijeliti s njim (ili s njom) radosti kućnih poslova, njegovati ga i kad nije bolestan, biti tu pored.

U čemu bi bio čar zajedničkog života kad bi se partneri slagali ama baš u svemu, "potpuno se razumjeli", mislili uvijek isto i na isti način? Ne bi li to počelo sličiti priči s početka? I ne bi li onda bilo praktičnije živjeti (samo) sa zrcalom?

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Zapisi iz tri ženska kuta

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije