Što kada saznamo da nas je partner prevario?

Što kada saznamo da nas je partner prevario?

Što kada saznamo da nas je partner prevario?
  • Objavljeno: Subota, 03.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Saznamo li da nas je partner prevario to je kao da nas je pogodio kamion. Osjećamo se povrijeđeno, ljuto i slomljeno. Često osjećamo navalu straha, bijesa, suza, osvetoljubivosti, sažaljenja, smirenja i mješavinu svih ostalih emocionalnih reakcija. Osim toga, možete prijeći iz jedne emocionalne krajnosti u drugu, bez ikakvog upozorenja ili provokacije. Partnerova prevara vas može natjerati da se osjećate pomalo ludo.

Da bismo razumjeli svoje reakcije, prvo moramo shvatiti prirodu nevjere. Jednostavno rečeno, bol uzrokovana nevjerom ima malo veze sa stvarnim seksualnom činom. Bol uzrokuje laganje, manipulacija i skrivanje istine. Drugim riječima, osjećate bol i povrijeđenost zbog psihološkog distanciranja i gubitka povjerenja.

Razmislite o tome na ovaj način: vaš najbolji prijatelj, osoba od povjerenja, ljubavnik, financijski partner, roditelj zajedničkog djeteta i životni partner imao je spolni odnos s nekim drugim, a onda je to držao u tajnosti i lagao je. U potpunosti je zanemario vaš odnos. Naravno da boli.

Saznajte kako prevladati osjećaj izdaje i oprostiti prevaru!

U nastavku saznajte kako reagirati nakon što saznate za partnerovu nevjeru!

Što se dogodilo?

Iznenađujuće, ovo je najmanje važan faktor. Je li vaš partner vodio seksi online razgovor s drugom osobom, imao ples u krilu u striptiz klubu ili spolno općio s nekim? To nije važno. Ono što je važno je da je vaš odnos povrijeđen. Dakle, bez obzira na učinjeno, pitat ćete se kako vratiti povjerenje.

Koliko je trajalo?

Pod time se ne misli koliko je trajao sam čin nego je li to bio jednokratni seksualni susret ili dugoročna afera? Dugoročne afere su bolnije zato što je to jasan znak da vaš odnos nije valjao. Nije važno tko je kriv za to i kako se to dogodilo. Činjenica je da nije sve bilo kako treba. Nevjera se može dogoditi, no dugoročne afere su planirane i svjesne radnje. U tom slučaju se vjerojatno pitate je li partner mislio na drugu osobu dok je vodio ljubav s vama.

S kim vas je prevario?

Ako je vaš partner bio seksualno aktivan s nekim koga znate, vjerojatno će boljeti više. Pogotovo ako je u pitanju bliska osoba, netko od prijatelja ili članova obitelji, razočaranje će biti dvostruko.

Provjerite 3 neuobičajena zakona seksualne privlačnosti!

Kako je nevjera otkrivena?

Većina ljudi misli da je nemoguće propustiti znakove seksualne nevjere. Dapače, znakovi mogu biti izrazito očiti, a da ih ne primjećujete. Postoji ogromna razlika u tome na koji način ste saznali za partnerovu nevjeru. Neusporedivo je ako se partner dobrovoljno ispovijeda i ako saznate na sljedeće načine:

  • Netko zatrudni (partnerica ili ljubavnica).
  • Dobijete anonimni poziv, poruku ili e-mail, najvjerojatnije od ljubavnika/ljubavnice koja se nada da će to uništiti vaš odnos.
  • Saznate za nevjeru preko prijatelja ili susjeda.
  • Dobijete poziv od policije jer je vaš partner koristio usluge prostitutke.
  • Liječnik dijagnosticira spolno prenosivu bolest, a znate da ste vjerni.

Kakva je vaša povijest?

Stupanj i trajanje reakcije na nevjeru može ovisiti o traumama iz djetinjstva i prošlih odnosa koje uvelike utječu na sadašnjost i svakodnevicu. Na primjer, ako ste zlostavljani, zanemareni ili traumatizirani, vaš osjećaj sigurnosti može biti ugrožen.

Uobičajena reakcija

Bez obzira na navedene faktore, šok je univerzalna reakcija na nevjeru. Čak i ako ste sumnjali na nevjeru, može vas šokirati saznanje da su sumnje bile točne.

Za usporedbu, zamislite dugotrajnu bolest. Mjesecima se ne osjećate dobro, umorni ste, a tu je i dosadan kašalj koji ne prolazi. Odlazite liječniku u nadi da će vam pomoći. Umjesto toga, nakon pomnog pregleda, pogodi vas vijest da bolujete od ozbiljne bolesti, opasne po život. Iako ste sumnjali, svejedno ste šokirani viješću.

Isto se osjećate kada saznate za partnerovu nevjeru. Normalno je osjećati strah, bijes i nesigurnost. Nevjera je kršenje emocionalne intimnosti i povjerenja od osobe kojoj ste u potpunosti vjerovali.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije