Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

NLP fitness - program zdravog mršavljenja

NLP fitness - program zdravog mršavljenja

NLP fitness - program zdravog mršavljenja
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.10.2012.
  • Broj pregleda: 2.084
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

 

U prošlom članku pričali smo o problemu pretilosti i zdravstvenim problemima koji se uz nju vežu. Podsjećamo da su Hrvati peti narod po postotku pretilih osoba u Europi. Budući  da se nije reagiralo na vrijeme, preko medija i obrazovnog sustava, s osvještavanjem javnosti o važnosti kretanja i zdrave prehrane, došli smo do faze kada 54% žena i 64% muškaraca ima prekomjernom tjelesnom težinom (prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo). Kada se priča o pretilosti, jednak je postotak pretilih muškaraca i žena, a kreće se oko 22%. Budući da je problem debljine već nastupio, a nije se provela ozbiljna kampanja usmjerena na prevenciju kao što se to radi na zapadu, jedino što preostaje je liječiti.

Da bi se problemi s pretilošću uspješno i trajno uspjeli riješiti, potreban je multidisciplinaran pristup. Svakako je potrebna suradnja stručnjaka s različitih područja kako bi rezultati bili vidljivi u zdravstvenom i estetskom  smislu te da se izbjegne neželjeni yo-yo efekt.

NLP fitness jedan je od novih pojmova u hrvatskom fitness svijetu, a riječ je o programu mršavljenja koji podrazumijeva suradnju stručnjaka s područja kineziologije i psihoterapije.

Do sada se na proces mršavljenja gledalo uglavnom iz jedne perspektive. Tako kineziolozi preporučaju pojačanu tjelesnu aktivnost za skidanje suvišnih kilograma, liječnici naglašavaju važnost dijete, psihoterapeuti pokušavaju stvoriti pozitivan stav prema kretanju i zdravim prehrambenim navikama u glavama pretilih, a razni trgovci pokušavaju uvjeriti pretile da postoje čarobni napici i tablete od kojih se skidaju deseci kilograma mjesečno. Estetska kirurgija iznosi mogućnosti rješenja navedenog problema unutar  svoje domene.

NLP fitness zanimljiv je jer problem pretilosti rješava na više razina, kroz tijelo i um.

Tako je zadatak kineziologa, u sklopu studija za vježbanje Isis, odabir primjerenih programa vježbanja kojima se primarno utječe na redukciju potkožnog masnog tkiva (mršavljenje) te oblikovanje i zatezanje cijelog tijela.

Unutar NLP fitnessa koristi se širok spektar vježbi iz različitih programa vježbanja. Poseban naglasak stavlja se na kardio treninge kojima se pojačano troši energija iz potkožnog masnog tkiva. Osim što će kandidati smršavjeti, kardio vježbama će ojačati krvožilni sustav i pluća, a to znači i opće poboljšanje tjelesne forme. Također se koriste najrazličitije vježbe za oblikovanje i učvršćivanje svih ključnih ženskih regija tijela. Koriste se vježbe iz pilatesa, indoor cycling fita, yoge, različite verzije kružno-staničnih treninga te aerobni plesni programi.

Cilj je vježbanje prikazati kao zabavno i uistinu nužno kod zdravog mršavljenja te stvoriti pozitivan stav prema tjelesnoj aktivnosti kod svih polaznica programa.

Drugi dio NLP fitnessa odnosi se na rad s psihoterapeutom. Predviđen je rad u sklopu grupnih psiho-motivacijskih radionica, ali i individualni razgovori s psihoterapeutom. Program je temeljen na otkivanju osobnih uzroka neuspješnog hrvanja s kilama i dijetama, postavljanju ciljeva, radu na motivaciji, prihvaćanju svog tijela u svim izdanjima. Očekuje se utjecaj na promjenu odnosa prema hrani i prehrambenim navikama te prema tjelesnoj aktivnosti. Ovaj dio odvija se pod stručnim vodstvom iskusne psihoterapeutkinje Jelene Vrsaljko iz udruge Proventus.

Treći dio NLP fitnessa izrada je plana prehrane za svaku od polaznica. Plan prehrane temelji se na Ducanovoj dijeti koja se u posljednjih 10 godina pokazala kao uspješna za skidanje kilograma kod pretilih osoba. Ako joj se doda još i vježbanje rezultat ne može izostati. A rad unutar psihoradionica osigurava motiviranost polaznica NLP fitness, da ne odustanu ni kada im je najteže te da nakon završenog programa nastave sa vježbanjem i zdravim prehrambenim navikama, a ne da sve vrate na staro.

NLP fitness provodi se u studiju za vježbanje Isis, a psihoradionice u udruzi Proventus.

Više informacija na: www.pilates-isis.hr ili NLP Fitness.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije