Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tjelesna aktivnost - pozitivna navika u prevenciji nastanka pretilosti

Tjelesna aktivnost - pozitivna navika u prevenciji nastanka pretilosti

Tjelesna aktivnost - pozitivna navika u prevenciji nastanka pretilosti
  • Objavljeno: Utorak, 25.09.2012.
  • Broj pregleda: 4.098
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Važnosti kretanja i pozitivan utjecaj kretanja na sve sfere ljudskog života

Ubrzani životni ritam i forsiranje novih tehnologija počelo je velikim zamahom uzimati svoj danak. Još do prije nekoliko godina slušali smo priče o pretilim Amerikancima koji jedu junk food, a danas smo mi jedan od tih naroda koji se daju kao primjer pretilih. Kada bolje razmislimo, gledano dugoročno, možda je kod nas situacija po pitanju pretilosti još i gora nego u SAD-u. Zemlja smo u tranziciji, prihvaćamo mnoštvo negativnih trendova iz vana, nudi nam se hrana za tržišta četvrtog svijeta (a za kvalitetniju niti nemamo novca!) i još k svemu tome u društvu ne postoji pozitivan stav prema tjelesnoj aktivnosti kao prema sastavnom dijelu svakodnevnog života. Izgleda kao da su se upravo kod nas ukrstili trendovi loše moderne prehrane i zaostali negativni stavovi prema redovitom tjelesnom vježbanju. Može li gore?

U SAD-u barem postoji pozitivan stav prema tjelesnoj aktivnosti, a kod nas još uvijek stanovništvo nije svjesno važnosti kretanja i pozitivnih utjecaja kretanja na sve sfere ljudskog života. Kretanje je osnovni preduvjet za postojanje fizičkog, psihičkog i mentalnog zdravlja.

Kao posljedica navedenog, u posljednjih nekoliko godina pojavila se epidemija pretilosti. Pretilo je odraslo stanovništvo, a što je mnogo gore, pretila su i djeca, i to od najranije dobi.

Na problem pretilosti još uvijek se primarno gleda kao na estetski problem. Možda je i to jedan od razloga zašto ne postoji pozitivan stav prema tjelesnoj aktivnosti i zdravoj prehrani. Jednom za svagda trebalo bi objasniti  da je estetski dio gotovo neznatan u ukupnom problemu pretilosti koja je inače zdravstveni poremećaj! Još uvijek nismo svjesni da dobar fizički izgled nije samo stvar promidžbe fitness centara, već i stvarna potreba svakog čovjeka koji je zdravstveno osviješten.

Kao jedno od mogućih rješenja u liječenju problema pretilosti pokazuje se prvi program u Hrvatskoj, NLP fitness, koji kombinira tjelesno vježbanje uz plan prehrane i psiho radionice, a provodi se u studiju za vježbanje Isis.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije