Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Česta pitanja o dijabetesu

Česta pitanja o dijabetesu

Česta pitanja o dijabetesu
 • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2010.
 • Broj pregleda: 3.099
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Što znači imati dijabetes?

Ako vam nedostaje inzulina ili inzulin ne može funkcionirati ispravno, glukoza ne može biti pohranjena i ostati će u krvi. Razina glukoze u krvi tada će postati povišena. Abnormalno visoke razine glukoze koje se ne liječe, mogu na kraju uzrokovati oštećenja očiju, srca, živaca i bubrega.


Što se događa kada imate dijabetes?

Većina hrane koju jedete se pretvara u glukozu ili šećer, koju tijelo koristiti za energiju. Gušterača proizvodi inzulin kako bi glukoza mogla ući u stanice tijela. Glukoza je potrebna za stvaranje energije. S dijabetesom, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice ne mogu koristiti inzulin na pravi način. To uzrokuje da se glukoza nakupi u krvi i bude nedostupna tijelu za energiju.

Koje su vrste dijabetesa?

Postoji nekoliko tipova dijabetesa. Najčešći su tip 1 i tip 2. Kod tipa 1, gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Tip 1 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se obično pojavi kod djece i mlađih odraslih.

Kod dijabetesa tipa 2, gušterača djelomično proizvodi inzulin ili ga uopće ne proizvodi. Znači da gušterača izlučuje inzulin, ali u manjim količinama nego što je potrebno ili inzulin ne funkcionira pravilno. Neke osobe s dijabetesom tipa 2 trebaju inzulin za regulaciju glukoze u krvi, dok drugi reagiraju dobro na promjenu prehrane, ili kombinaciju prehrane, vježbanja i oralnih lijekova. Tip 2 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se pojavljuje nakon 40. godine.

Što uzrokuje dijabetes?

Točan uzrok dijabetesa je nepoznat. Nasljedni faktor može igrati ulogu u razvoju oba tipa, ali je najčešće povezan s tipom 2. Pretilost, neki lijekovi, emocionalni i fizički stres povezani s medicinskim stanjima kao što su trudnoća, bolesti i operacije, mogu igrati ulogu u njegovom razvoju. Također, iz razloga koji nisu još poznati, određene etničke skupine, kao što su Indijanci, Hispanoamerikanci i Afrikanci imaju tendenciju veće učestalosti dijabetesa tipa 2.

Koji su najčešći znaci i simptomi dijabetesa?

Znakovi upozorenja su:

 • Učestalo mokrenje
 • Zamagljen vid
 • Stalna žeđ
 • Utrnulost u rukama i nogama
 • Intenzivna glad
 • Česte infekcije
 • Ekstremni umor
 • Razdražljivost
 • Sporo ozdravljenje posjekotina i modrica


Može li se dijabetes izliječiti?

Ne, dijabetes će uvijek biti dio vašeg života. Milijuni osoba žive zdrav i aktivan život s dijabetesom! Liječenje, zdrava prehrana i tjelovježba mogu pomoći u držanju bolesti pod kontrolom. Naučite sve što možete o dijabetesu!

Kako se dijabetes liječi?

Dijabetes je ozbiljno stanje. Iako nije izlječiv, on se može liječiti. Najbolji su rezultati kod osoba koje preuzimaju aktivnu ulogu u vlastitom liječenju. Važno je znati kako upravljati razinama glukoze u krvi. Liječenje uključuje posebnu prehranu, vježbe, redovito testiranje glukoze u krvi, a ponekad i injekcije inzulina i lijekove.

Koje posebne prehrambene navike koje treba slijediti?

Vrijeme obroka je jednako važno kao i ono što jedete. Ako više jedete u jednom obroku, više inzulina ćete trebati da iskoristi energiju iz razgradnje namirnica. Ako jedete manje obroke tijekom dana, nećete trebati toliko inzulina za snižavanje šećera u krvi.

Ovdje su neke preporuke:

 • jedite najmanje 3 obroka tijekom dana i dva međuobroka
 • jedite svaki obrok otprilike u isto vrijeme svaki dan
 • ne preskačite obroke i nosite hranu sa sobom ako mislite da nećete jesti na vrijeme

Kako vježbati s dijabetesom?

Vježba je moćan alat za kontrolu dijabetesa jer pomaže održati šećer u krvi na normalnoj razini. Pitajte svog liječnika o vrstama aktivnosti koje odgovaraju vašim tjelesnim potrebama. Preporučuje se vježbanje najmanje 20 minuta, 3 do 4 puta na tjedan. Čak i 5 minuta svaki dan može napraviti veliku razliku!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije