Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što trebate znati prije piercinga?

Što trebate znati prije piercinga?

Što trebate znati prije piercinga?
  • Objavljeno: Utorak, 21.08.2012.
  • Broj pregleda: 2.140
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve je više muškaraca i žena koji se odlučuju na piercing, od obrva, nosa, jezika pa sve do genitalija. To je na neki način popularan oblik osobnog, kulturnog i umjetničkog izraza. Piercing je poprilično siguran, najčešći problem je infekcija. Ostale komplikacije su krvarenje i alergijske reakcije. Ukoliko razmišljate o piercingu, svakako trebate znati neke stvari.

Rizik od infekcije

Trebate znati koji je rizik od infekcije i jeste li i inače osjetljiviji. Ukoliko trenutno imate infekciju ili otvorenu ranu, pričekajte dok ne zaraste. Rizik od infekcije je uvijek veći kod otvorenih rana, ako je osoba koja izvodi postupak nestručna ili ne radi u sterilnim uvjetima.

Zdravstveni problemi

Ako imate zdravstvene probleme kao što je dijabetes ili oslabljen imunološki sustav, rizik od nastanka infekcija je veći.

Način života

Trebate uzeti u obzir kakav je vaš stil života te kojim se poslom bavite. Neka radna mjesta ne dozvoljavaju piercinge. Ukoliko se bavite sportom i vaš piercing je na vidljivom i izloženom mjestu, svakako uzmite u obzir da postoji rizik od ozljede.

Anatomija

Nisu sve površine kože građene jednako, stoga trebate provjeriti hoće li vam odgovarati piercing. Na primjer, oblik pupka je kod svakoga drugačiji te postoje oblici kada je piercing znatno lakše staviti.

Kvalificirani stručnjak

Važno je da nađete osobu koja je kvalificirana za piercing. Ona bi svakako trebala poznavati anatomiju tijela te znati sve o dijelovima tijela koji se buše. Također mora raditi u sterilnim uvjetima i slijediti sigurnosne mjere za rješavanje problema s krvarenjem i infekcije.

Povijest bolesti

Piercing stručnjaci trebaju voditi računa o vašoj povijesti bolesti koja uključuje alergije, srčane bolesti, dijabetes i astmu. Da biste izbjegli pojačano krvarenje treba izbjegavati konzumaciju aspirina barem tjedan dana prije piercinga.

Odgovarajući materijal

Provjerite koristi li stručnjak odgovarajuću opremu. Odaberite odgovarajući nakit jer se nakit koji je premalen, tanak ili loše kvalitete može premjestiti s početnog položaja ili biti odbijen od strane tijela. Također saznajte koliko će trebati da rana zaraste i sve moguće nuspojave kao što su bol ili oteklina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije