Annatto
Latinski naziv: Bixa orellana
Porodica: Bixaceae
Ostali nazivi: annatta, annato, annotta, orellana, orlean, orleana
Opis
Annatto je ekstrakt vanjskog sloja sjemenki tropskog grma Bixa. Grm se počeo uzgajati na području Srednje Amerike i Kariba. Nakon otkrića Amerike, grm se počinje uzgajati i na području Europe.
Zbog egzotičnog i atraktivnog izgleda, ovaj grm se često koristi i kao ukras u vrtovima. Annatto se najčešće koristi kao začin i bojilo. Zbog svoje egzotične crvene boje često se koristi kao bojilo za hranu, kozmetičke proizvode i tkaninu. Okus annatta je najsličniji okusu muškatnog oraščića, slatkast i papren.
Plodovi su crvene boje, srcolikog oblika i bodljikave kore. Kada se plodovi otvore, u njima možete pronaći oko 50 sjemenki. Sjemenke su crvene boje, trokutastog oblika i veličine od 3 do 5 mm. Sjemenke se mogu koristiti cijele ili pak samljevene.
Priprema i pohrana
Annatto sjemenke treba oprati i osušiti odvojeno od ploda u kojem se sjemenke nalaze. Annatto sjemenke treba čuvati na mračnom mjestu i u dobro zatvorenoj posudi.
Priprema jela
Sjemenke se mogu dodati izravnu u tekućinu u kojoj se kuha hrana. Odličan je za bojanje tjestenine, riže i raznih umaka. U proizvodnji hrane, annatto se često koristi za bojanje mliječnih proizvoda. Također je uobičajeno da se sjemenke prže na ulju, najbolje u pokrivenoj tavi, jer vruće sjemenke mogu početi iskakati iz tave.
Ljekovita svojstva
Annatto se koristio za kontroliranje groznice i bubrežnih bolesti. U današnje vrijeme se najviše koristi u bojanju medicinskih pomagala kao što su flasteri ili ljekovite kreme i masti. Na području Indije, annatto se koristi za sprječavanje ugriza kukaca.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345