Čaj od đumbira - ukusni napitak koji liječi

Čaj od đumbira - ukusni napitak koji liječi

Čaj od đumbira - ukusni napitak koji liječi
  • Objavljeno: Srijeda, 18.09.2013.
  • Broj pregleda: 11.421
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svijetu. Ima neobičnu aromu, ali ju svi gotovo odmah prepoznajemo. Đumbir ima odlična ljekovita svojstva, zbog čega bismo ga svakako trebali svakodnevno konzumirati, a nema boljeg načina od pripreme ukusnog čaja.

Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a dodatni sastojci kao što su med, limun ili naranča mogu poboljšati okus čaja, ali i njegovu ljekovitost.

Ublažava mučnine

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od đumbira jest ublažavanje mučnina. Šalica čaja prije putovanja može spriječiti mučnine i povraćanje. Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema s jutarnjim mučninama. Bez straha popijte šalicu čaja od đumbira čim osjetite prve znakove mučnine.

Smanjuje razine stresa

Čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um. Može smanjiti razinu stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šalica čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osjećaj svježine i smirenosti duže vrijeme. Kada ste pod stresom, nemojte posezati za nezdravim oblicima opuštanja, već popijte šalicu čaja od đumbira koji dokazano smanjuje razinu kortizola u tijelu.

Poboljšava cirkulaciju

Vitamini, minerali i aminokiseline u đumbiru će pospješiti cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Đumbir će spriječiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Olakšava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira sa smeđim šećerom se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. Žene koje pate od jakih menstrualnih grčeva, mogu koristiti tople obloge sa čajem od đumbira. Umočite ručnik u topli čaj i stavite na trbuh. Ubrzo ćete primijetiti kako se mišići opuštaju, a bol smanjuje.

Pospješuje probavu

Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hranjivih tvari. Također će smanjiti nadutost uzrokovanu brzim jedenjem i prejedanjem. Čaj od đumbira će regulirati apetit.

Ublažava migrene

Đumbir je jako učinkovit kod ublažavanja migrena. Jedna šalica čaja od đumbira će značajno smanjiti kroničnu upalu u tijelu, koja je vodeći faktor rizika od nastanka migrena.

Ublažava simptome artritisa

Đumbir ima odlično protuupalno djelovanje, a topli oblozi čaja od đumbira će ublažiti bolove u zglobovima koje uzrokuje artritis.

Povećava plodnost

Đumbir se u drevnoj kineskoj medicini koristio kao afrodizijak. Također postoje vjerovanja da povećava mušku plodnost. Neka istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira povećava koncentraciju spermija i pomaže kod erektilne disfunkcije.

Najnovije

Najčitanije