Zašto je važno unositi bakar?

Zašto je važno unositi bakar?

Zašto je važno unositi bakar?
 • Objavljeno: Srijeda, 11.11.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Bakar potiče pravilan rast tijela, učinkovito iskorištavanje željeza, odgovarajuće reakcije tijela na enzime, poboljšava zdravlje vezivnog tkiva, kose i očiju. Važan je za prevenciju prijevremenih znakova starenja i veću razinu energije. Regulira srčani ritam, rad štitnjače, ublažava simptome artritisa, potiče brže zacjeljivanje rana, povećava proizvodnju crvenih krvnih stanica i smanjuje razinu kolesterola.

Zdravstvene prednosti bakra su od ključne važnosti za funkcioniranje cjelokupnog organizma. To je mineral koji omogućava normalan metabolički proces, zajedno s aminokiselinama i vitaminima. Bakar ne može biti proizveden u tijelu pa ga trebate unositi putem prehrane. Bakar je treći najčešći mineral u tijelu, a najčešće se prenosi putem bjelančevina u plazmi. Da biste uživali u zdravstvenim blagodatima bakra, on mora biti uključen u svakodnevnu prehranu jer je neophodan za svakodnevno funkcioniranje organizma.

Simptomi nedostatka bakra su:

 • anemija
 • snižena temperatura tijela
 • krhke kosti
 • osteoporoza
 • proširene vene
 • nizak broj bijelih krvnih stanica
 • neujednačen rad srca
 • povišena razina kolesterola
 • česte infekcije
 • urođene mane
 • loša pigmentacija kože
 • poremećaji u radu štitnjače.

Neki od ostalih simptoma su pospanost, bljedilo, čirevi, edem, gubitak kose, anoreksija, proljev, krvarenje ispod kože i dermatitis. Menkesov sindrom je genetski poremećaj koji dovodi do manjka bakra. Može se javiti kod dojenčadi, kada je rana medicinska intervencija neophodna.

Važni izvori bakra

Bakar je prisutan u različitim izvorima hrane, uključujući jetra, meso, plodove mora, grah, cjelovite žitarice, soju, pšenične mekinje, bademe, avokado, ječam, češnjak, orahe, zob, repu i leću. Bakar unosimo i putem pitke vode koja prolazi kroz bakrene cijevi. Kamenice su najbogatiji izvor bakra.

Pročitajte sve o avokadu i njegovim prednostima!

Bakar sudjeluje u nizu važnih tjelesnih procesa.

Artritis

Bakar ima protuupalno djelovanje koje pomaže u ublažavanju simptoma artritisa. Postoje razni proizvodi koji u sebi sadrže visoku koncentraciju bakra i služe za površinsko nanošenje na zahvaćene dijelove.

Saznajte kako sokovima od voća i povrća ublažiti simptome artritisa!

Pravilan rast

Bakar je neophodan za normalan rast i zdravlje. Vrlo je važno unositi ovaj mineral putem uravnotežene prehrane. Koristan je kod zaštitite koštanog, živčanog i kardiovaskularnog sustava. Ako patite od manjka bakra, bit će otežan normalan i zdrav rast organa i tkiva. Nedostaci bakra su najčešći u zemljama trećeg svijeta, a očituje kod velikog broja djece s urođenim manama.

Pigmentacija kose i očiju

Bakar je komponenta prirodnog tamnog pigmenta – melanina. On daje boju koži, kosi i očima. Melanin se može proizvoditi jedino u prisutnosti bakra. Unos dodataka bakra može pomoći u prevenciji prijevremenog javljanja sijedih vlasi. Također i održava boju očiju.

Vezivno tkivo

Bakar igra važnu ulogu u sintezi hemoglobina, mijelina, melanina i kolagena. Pomaže zaštiti mijelinske ovojnice koje okružju živce. Također je aktivno uključen u proizvodnji elastina, elementa vezivnog tkiva koji održava kožu fleksibilnom. Pomaže u prevenciji prijevremenih znakova starenja, održavajući kožu elastičnom i mladolikom.

Pročitajte vodič za preokretanje procesa starenja.

Stimulacija mozga

Bakar je poznat kao stimulans mozga, zbog čega se hrana s visokim udjelom bakra često klasificira kao „hrana za mozak“. Međutim, sadržaj bakra u prehrani mora biti u pravom omjeru jer previše bakra nije dobro za mozak. Bakar je povezan s poboljšanom koncentracijom, a istraživanja su pokazala da bakar povećava kreativnost i razmišljanje izvan okvira.

Provjerite koji nutrijenti trebaju vašem mozgu!

Enzimske reakcije

Bakar je element koji sudjeluje u različitim biološkim reakcijama u tijelu. Većina enzima može ispravno funkcionirati samo u prisutnosti bakra. Bez enzimskih reakcija, cijeli metabolizam se usporava i metabolički procesi prestaju skladno raditi. To je posebno važno za funkcioniranje mozga.

Saznajte kako ubrzati metabolizam, smršaviti i imati više energije!

Iskorištavanje željeza i šećera

Bakar potiče apsorpciju željeza iz probavnog trakta. Također pomaže kod korištenja šećera u tijelu. Potičući apsorpciju željeza iz hrane i ostalih dopunskih izvora, bakar jamči održavanje zdravlja crvenih krvnih stanica. Bez odgovarajuće opskrbe željezom povećava se rizik od nastanka anemije, stanja koje uzrokuje umor, bolove u mišićima, probavne smetnje i kroničnu slabost.

Provjerite patite li od nedostatka željeza!

Prijevremeno starenje

Bakar je snažan antioksidant koji štiti staničnu membranu od slobodnih radikala. Slobodni radikali napadaju različite organske sustave, a naročito povećavaju rizik od nastanka prijevremenih bora, staračkih pjega, makularne degeneracije, različitih vrsta raka i problema u radu s bubrezima.

Pročitajte kako na vrijeme prepoznati bolesti bubrega.

Proizvodnja energije

Bakar je neophodan za sintezu adenozin trifosfata. Kada je zadovoljena tjelesna potreba za bakrom, tada tijelo ima pristup dovoljnoj količini energije kroz dan, ne javlja se osjećaj letargije ili kroničnog umora.

Provjerite kako odmah povećati razinu energije!

Baktericidna svojstva

Istraživanja su pokazala da bakar može uništiti ili usporiti širenje bakterijskih sojeva, kao što je E. coli. Bakar također jača imunološki sustav i pomaže u prevenciji nastanka infekcija.

Saznajte što su infekcije i kako ih spriječiti!

Rad štitnjače

Bakar ima važnu ulogu u održavanju pravilnog rada štitnjače. Međutim, višak bakra je glavni uzročnik problema u radu štitnjače. Može doći do nastanka hormonske neravnoteže i povećava se rizik od nastanka hipotireoze ili hipertireoze.

Isprobajte namirnice koje štitnjača voli!

Formacija eritrocita

Bakar je izrazito važan u proizvodnju crvenih krvnih stanica i hemoglobina. To je zato što je bakar djelomično odgovoran za apsorpciju željeza iz hrane.

Imunitet

Bakar je neophodan za borbu protiv niza infekcija i omogućava bolje zacjeljivanje rana. Bakar jača imunitet i pomaže spriječiti pojavu anemije. Omogućava tijelu da se bolje i brže brani od različitih vrsta infekcija.

Isprobajte hranu koja jača imunitet!

Smanjuje kolesterol

Istraživanja su pokazala da bakar može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i pomoći u povećanju razine dobrog (HDL) kolesterola. To smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar.

Pročitajte kako regulirati kolesterol bez lijekova.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije