Je li mlijeko zaista dobro za organizam?

Je li mlijeko zaista dobro za organizam?

Je li mlijeko zaista dobro za organizam?
  • Objavljeno: Srijeda, 01.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nekada je mlijeko bilo smatrano jednom od najhranljivijih namirnica. Kasnije su se pojavila i potpuno suprotna mišljenja. Istraživali smo različite tvrdnje o mlijeku da bismo ustanovili treba li piti čašu mlijeka dnevno ili ne.

Danas ima puno protivnika mlijeka. Čak postoji i sajt posvećen štetnosti mlijeka, koju članovi ovog internet udruženja propagiraju. Na sajtu se može pročitati mnoštvo članaka u kojima se pripisuju najgore osobine ovoj (još do jučer obožavanoj) namirnici. Tu se, na primjer, tvrdi da kravlje mlijeko sadrži kancerogene hormone, a da se ova činjenica u javnosti prikriva zbog velikog priliva novca iz industrije mlijeka i mliječnih proizvoda. Bez obzira na to da li vjerujemo u ovako nešto ili ne, ipak nas date tvrdnje navode da se zapitamo. Vodeći američki nutricionisti istraživali su točnost uobičajenih stavova o mlijeku, zagovornika i protivnika ove namirnice. Evo njihovih odgovora na neka od glavnih pitanja:

Da li je mlijeko namirnica koja pomaže pri sagorijevanju masnoća?

Odgovor bi bio: možda. Provedeno je šestomjesečno istraživanje: jedna grupa ispitanika uzimala je triput dnevno mlijeko i mliječne prerađevine, a druga samo jednom dnevno, uz šumeće tablete kalcija. Otkriveno je da je prva grupa ispitanika izgubila više masnih naslaga sa trbuha od druge. Također je pronađeno da kalcij u obliku pilula i šumećih tableta nije tako efikasan kao mlijeko. Zašto? Zato što na efekt sagorijevanja masnoća ne utječe samo kalcij već i druge komponente koje se mogu naći u mlijeku, poput mliječnih proteina. Naravno, ključ uspjeha za gubljenje masnoća nije samo unos mlijeka već i cjelokupan način prehrane.

Da li mlijeko izgrađuje mišićnu masu?

Odgovor stručnjaka je: apsolutno. Stručnjaci kažu da je to jedna od najboljih namirnica za snažne mišiće. Mliječni protein sastoji se od 80% surutke i 20% kazeina. I jedno i drugo su visokokvalitetni proteini, ali surutka je naročito važna jer sadrži "brzi protein", koji se brzo apsorbira u krvotok. To čini mlijeko veoma korisnim poslije bavljenja fizičkom aktivnošću. Kazein se dosta sporije probavlja, pa je idealan za osiguravanje zaliha proteina u dužem vremenskom periodu - između obroka ili dok spavate. Dakle - čaša mlijeka dnevno osigurava tijelu idealnu kombinaciju proteina za izgradnju mišića.

Kravama se daju hormoni. Da li to negativno utječe na kvalitetu mlijeka?

Stručnjaci tvrde da taj postupak nema loše posljedice po mlijeko. Već dvadesetak godina zakonski je dozvoljeno ubrizgavanje hormona rasta. Ova praksa rezultirala je efikasnijom proizvodnjom mlijeka i nižom cijenom mliječnih proizvoda. Ipak, u nekim krugovima pojavile su se mračne slutnje: hormon rasta koji se ubacuje u kravlje tijelo povezivan je sa najopakijom bolešću - rakom. Ipak, stručnjaci su nakon niza istraživanja zaključili sljedeće: ovaj hormon nije opasan za ljude koji piju mlijeko hormonski tretiranih krava, zato što se on mora ubrizgati da bi bio djelotvoran, ne može se uzimati oralno, poput recimo steroida: proces probave uništava ovaj hormon u integralnom obliku. Dakle, aktivna forma ovih kemikalija ne dospijeva u ljudsko tijelo. Ipak, može se postaviti i sljedeće pitanje: da li je ubrizgavanje hormona rasta etički ispravno, jer se time može ugroziti zdravlje krave? Mnogi branioci prava životinja ne slažu se sa ovakvim postupkom.

Kakav je utjecaj antibiotika?

Kravama se povremeno daju i antibiotici. Da li oni negativno utječu na kvalitetu mlijeka? Nema pouzdanog odgovora na ovo pitanje. Neki naučnici tvrde da pijenje mlijeka krava koje su liječene antibioticima može izazvati sljedeću kemijsku reakciju u čovjeku: lijek koji je na taj način unio u svoje tijelo neće više biti efikasan kada ga sljedeći put uzme uobičajenim putem. Ipak, ove tvrdnje nikada nisu dokazane. Ako vam i pored toga stvaraju nelagodnost, kupujte mlijeko u specijaliziranim mljekarama, gdje se možete i detaljno raspitati o njegovom porijeklu.

Da li ste netolerantni na laktozu?

Ako vam mlijeko opterećuje želudac, možda je upravo o tome riječ. To možete provjeriti na sljedeći način:

  • 1. korak: kupite dvije vrste mlijeka, obično i mlijeko bez laktoze.
  • 2. korak: tjedan dana pijte 2 čaše dnevno jedne vrste mlijeka na prazan želudac i bilježite svaki osjećaj mučnine ili nelagodnosti.
  • 3. korak: ponovite isto ali sa drugom vrstom mlijeka.
  • 4. korak: usporedite rezultate; ako se razlikuju, vi ste netolerantni na laktozu i ubuduće izbjegavajte mlijeko koje je sadrži.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije