Da li znate što su to emulgatori?
Što su emulgatori?
Vjerovjatno ste bili u prilici da pročitate kako pojedine namirnice sadrže emulgatore. Emulgatori su integralni dio proizvodnje hrane, pa se mogu naći u mnogim artiklima. Poboljšavaju teksturu, okus. Posljednjih godina emulgatori doživljavaju stalne modifikacije. Kada pripremamo hranu, često mješamo prirodne sastojke od kojih želimo učiniti glatku smjesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno "suprotstavljene", npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, reduciraju čvrstinu, kontroliraju kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.
Djelovanje emulgatora
Oni su, u stvari, "dodir" između dviju suprotstavljenih komponenti. Emulgator je molekula prijemčljiva i za ulje (lipofilni) i za vodu (hidrofilni). Tako kapljice ulja bivaju okružene molekulama emulgatora s uljanim jezgrima, skrivenim u nizu koji je prijemčljiv za vodu. Emulgator se također koristi da bi se masti ili ulja lakše probavljali.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345