Dijabetes i prehrana - što i kako jedete?
Prehrana koja se preporučuje za dijabetes je dobra za dijabetičare i sve ostale. To znači da vi i vaša obitelj može jesti zdravije. Međutim, za ljude s dijabetesom ukupna količina ugljikohidrata koja se konzumira svaki dan mora se pažljivo pratiti zato što ugljikohidrati imaju najveći utjecaj na razinu šećera u krvi. Većina ljudi s dijabetesom također prati ukupnu potrošnju masnoće i unos proteina.
Da bi se razina šećera u krvi držala pod kontrolom, potrebno je izabrati zdravu hranu, redovito vježbanje i pratiti razine šećera.
Cilj prehrane za osobe sa šećernom bolešću je postići dobre rezultate. Potrebno je paziti na krvni tlak i kolesterol.
Alkohol i dijabetes
Ako imate dijabetes pijenje alkohola smanjite na minimum. Alkohol se obrađuje u tijelu vrlo slično kao masti i pruža gotovo onoliko kalorija koliko i masti. Ako se odlučite piti alkohol, pijte ga samo povremeno i kada je razina šećera u krvi dobro kontrolirana, ali nikako bez konzultacija s liječnikom.
Saznajte kako dijabetičari mogu bolje kontrolirati razinu šećera!
Dijabetes i prehrana
Godinama su znanstvenici pokušali odrediti što uzrokuje preveliko podizanje razine šećera u krvi nakon obroka. Potencijalni krivci su šećer, ugljikohidrati i škrob. Glikemijski indeks pokušava mjeriti utjecaj na razinu šećera u krvi svake namirnice. Uzima u obzir vrstu ugljikohidrata u obroku i utjecaj na razinu šećera u krvi.
Čini se da namirnice niskog glikemijskog indeksa manje utječu na razinu šećera u krvi nakon obroka. Visoki glikemijski indeks hrane često previše podiže razine šećera. Ljudi koji jedu puno namirnica visokog glikemijskog indeksa često imaju višu razinu tjelesne masnoće. Vrsta ugljikohidrata i njihov iznos imaju učinak na razinu šećera u krvi.
Ako imate dijabetes, važno je svaki dan zdravo jesti kako bi se razina šećera u krvi držala pod kontrolom. Evo nekoliko jednostavnih savjeta:
- Jedite raznoliku hranu, mnogo voća, povrća, mesa i drugih oblika proteina, kao što su orasi, mliječni proizvodi i žitarice.
- Pazite na unos kalorija kako bi održali zdravu tjelesnu težinu.
- Odaberite namirnice bogate vlaknima, kao što je kruh od cjelovitog zrna, voće i žitarice. One sadrže važne vitamine i minerale. Trebate 25 do 35 grama vlakana dnevno. Istraživanja su pokazala da osobe s dijabetesom tipa 2 koje jedu mnogo vlakana mogu poboljšati razine šećera u krvi i kolesterola. Slični rezultati dobiveni su u nekim studijama s osoba koje imaju dijabetes tipa 1.
Provjerite kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući!
Veličina obroka
Višak kalorija rezultira viškom masnoće i prekomjernom tjelesnom težinom. U osoba s dijabetesom tipa 2 višak masnoća znači i manju osjetljivost na inzulin. Gubitak težine kod pretilih osoba s dijabetesom tipa 2 pomaže poboljšati razine šećera u krvi i smanjiti čimbenike rizika koji dovode do bolesti srca.
- Za žene s gestacijskim dijabetesom, važno je jesti više obroka i međuobroka.
- Nemojte preskakati obroke.
- Jedite obroke i međuobroke u redovitim razmacima svaki dan. Ako uzimate lijekove za dijabetes uzimajte ih svaki dan u isto vrijeme.
Kada jedete šećer imajte na umu:
- Pročitajte oznake. Saznajte kako odrediti koliko šećera i ugljikohidrata ima u hrani koju jedete.
- Zamijenite šećer, nemojte ga dodavati. Kada jedete slatka jela, kao što su kolačići, torte ili bomboni, njih zamjenjuje druga vrsta ugljikohidrata ili škroba (na primjer, krumpir), ako ste to jeli taj dan. Provjerite jeste li to uračunali u iznos ugljikohidrata koji ste pojeli taj dan.
- Slatka hrana može debljati. Mnoge namirnice koje imaju puno stolnog šećera sadrže i mnogo kalorija i masnoće. Ako morate paziti na težinu, morate jesti ove namirnice što manje!
- Provjerite šećer u krvi nakon slatkih jela i razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako prilagoditi inzulin, ako je potrebno, kada jedete slatko.
- Na kraju, ukupan iznos ugljikohidrata je ono na što trebate se uzeti u obzir.
Provjerite koje su ključne pretrage za dijabetičare!
Dijabetes i kolesterol
Osobe s dijabetesom koje imaju povišene razine kolesterola će vjerojatno imati program prehrane koji će pomoći da smanje razine kolesterola. Uz prehranu, morat ćete povećati razinu fizičke aktivnosti. Sve su to komponente koje će pomoći da smanjite razinu lošeg LDL kolesterola.
- Ukupan unos masti treba biti između 25% i 35% manji ukupnog unosa kalorija.
- Unos zasićenih masti treba biti manji od 7% ukupnog unosa kalorija.
- Polinezasićene masti trebaju biti do 10% ukupnog unosa kalorija.
- Mononezasićene masti (izvedene iz biljnih izvora poput biljnih ulja i orašastih plodova) trebaju biti do 20% ukupnog unosa kalorija.
- Ugljikohidrati trebaju biti 50% do 60% ukupnog unosa kalorija.
- Trebali biste svakodnevno jesti 20 do 30 grama vlakana.
- Količine proteina u prehrani trebaju biti oko 15% do 20% od ukupnog unosa kalorija.
- Kolesterol u prehrani bi trebalo biti manji od 200 miligrama dnevno.
Osobe s dijabetesom imaju veći rizik za bolesti srca, moždani udar i bolesti malih krvnih žila. Kontrola krvnog tlaka i ograničavanje količine masti u prehrani pomoći će smanjiti rizik od ovih komplikacija.
Umjetna sladila i dijabetes
Umjetna sladila mogu se dodati hrani i piću bez dodavanja više ugljikohidrata. Korištenje umjetnih sladila bez šećera uvelike smanjuje kaloričnost vaših omiljenih jela.
Imajte na umu da hrana s umjetnim sladilima nije bez ugljikohidrata. Morate pročitati oznake na hrani kako bi utvrdili koliko ih ima po obroku kako bi uzeli u obzir učinak koji ti ugljikohidrati imaju. Hrana s umjetnim sladilima na taj način može utjecati na razinu šećera u krvi.
Dokle god ste svjesni sadržaja ugljikohidrata možete prilagoditi svoj obrok ili lijekove da zadržite šećer u krvi pod kontrolom. "Bez šećera" znači da nije dodano šećera, ali morate znati da ove namirnice još uvijek sadrže ugljikohidrate koji utječe na razinu šećera u krvi.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345