Jednostavno održavanje idealne težine

Jednostavno održavanje idealne težine

Jednostavno održavanje idealne težine
  • Objavljeno: Srijeda, 08.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ramislite li malo, uvidjet ćete kako je jednostavno održavati idealnu težinu.

Sasvim je prirodno da neaktivnost i prejedanje vode prema debljanju - tijelo sprema suvišnu energiju u masnoće. Iako to svi dobro znamo, ipak si često previše dozvoljavamo. Ni sjedilački način života nam ne pomaže previše u održavanju težine. Tako se s vremenom javlja problem viška kilograma. Istina je da vam ne treba posebna vaga za hranu i obračun kalorija. Ne trebate se ni znojiti dizanjem utega. Samo trebate biti praktični: zdrav razum vam može učinkovito pomoći zadržati idealnu tjelesnu težinu.

Održavanje idealne tjelesne težine je mnogima velika briga. Vitko tijelo koje smo imali u mladosti s godinama i načinom življenja postaje sve oblije. Vožnja automobilom zamijenila je nekadašnje šetnje u školu ili na posao. No to nije sve - s boljim društvenim i ekonomskim statusom promijenile su nam se i prehrambene navike. I naravno, uz sve te promjene načina življenja primorani smo kupovati novu odjeću i to barem broj veću.

Ti kilogrami viška koji su se nakupili tjeraju nas na očajničke poteze. Trebamo se vratiti u formu u kakvoj smo bili prije nekoliko godina. Zapravo učestala je praksa da se uhvatimo rigoroznog vježbanja kako bismo sagorjeli suvišne kalorije, što je obično kratkog daha. Razne restriktivne i popularne dijete, i preparati za mršavljenje kod mnogih izazivaju gubitak kontrole zbog uskraćivanja od hrane te s vremenom popuštaju gladi. Mršavljenje je obično u takvim slučajevima privremeno i neučinkovito.

Trebate znati kad uživati u hrani, a kad jesti razumno. Većinu vremena trebate uzimati onoliko hrane koliko vam treba (ne više, niti manje), a s vremena na vrijeme si možete dozvoliti malo uživanja. Ako u nekoj prilici pojedete više, uvijek možete kompenzirati tako da u sljedećem obroku pojedete manje. Mnogo voća, povrća i hrana bogata vlaknima pomoći će vam da se riješite masnoća iz tijela.

Odaberite neke korisne aktivnosti poput ručnog pranja auta. Budite fleksibilni. Umjesto dizala koristite stepenice, a umjesto autom, do dućana otiđite biciklom. Možete i otići u park s djecom i ganjati se i trčati s njima. Ima mnogo dobrih načina kako se riješiti kalorija.

Kod vježbanja, sjetite se što ste voljeli u djetinjstvu. Ako ste voljeli plesati upišite se u školu plesa. Obožavali ste se koturati - probajte rolanje. Ako ste pak voljeli trčati poljem, obucite tenisice i krenite na trčanje. Nemojte se tjerati na nešto što vam se ne sviđa previše i gdje ćete iskoristiti svaku priliku i izgovor da ne vježbate. Radite li nešto što vam se sviđa, veća je vjerojatnost da ćete sljedeći put čekati s nestrpljenjem. Samo pripazite - ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, prije vježbanja se obavezno konzultirajte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije