Kako manjak vitamina D utječe na organizam?

Kako manjak vitamina D utječe na organizam?

Kako manjak vitamina D utječe na organizam?
  • Objavljeno: Utorak, 24.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Niska razina vitamina D je usko povezana s povećanim rizikom od nastanka niza zdravstvenih problema. Osim toga, ako patite od teških bolesti, kao što su rak dojke ili rak prostate, vjerojatnost preživljavanja može biti značajno niža ako ne unosite adekvatnu količinu vitamina D. Većina ljudi dnevno treba unositi oko 2000 internacionalnih jedinica (IJ) vitamina D kako bi tijelo funkcioniralo optimalno. Nedostatak vitamina D može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i skratiti životni vijek.

Povećan rizik od nastanka depresije

Osobe s niskom razinom vitamina D u krvi imaju dvostruko veći rizik od nastanak depresije. Vitamin regulira rad hipokampusa i drugih dijelova mozga koji su uključeni u upravljanje vašim raspoloženjem. Upravo iz tog razloga niska razina vitamina D može utjecati na sposobnost tih dijelova mozga.

Manja vjerojatnost uspješnog ozdravljenja od raka

Oboljeli od raka, koji imaju blago povišenu razinu vitamina D, imaju veću vjerojatnost da će preživjeti, u odnosu na osobe koje imaju nisku razinu vitamina D. Vitamin D se pokazao najdjelotvornijim u liječenju raka debelog crijeva i dojke. Naime, osobe koje pate od raka dojke ili slijepog crijeva imaju čak dvostruko veći rizik od neuspješnog liječenja.

Povećan rizik od nastanka raka prostate

Rizik od nastanka agresivnog oblika raka prostate je čak 4 do 5 puta veći kod muškaraca, koji u tijelu imaju nisku razinu vitamina D. Znanstvenici još uvijek ne znaju koji je točan razlog, ali su sigurni u to da definitivno postoji povezanost.

Povećan rizik od nastanka demencije i Alzheimerove bolesti

Odrasle osobe, koje ne unose dovoljno vitamina D, imaju  za 53% veći rizik od nastanka demencije. Nedostatak vitamina D je povezan i s povećanim rizikom od nastanka Alzheimerove bolesti. Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi znanstvenici bolje razumjeli povezanost.

Povećan rizik od nastanka psorijatičnog artritisa

Oko 30% osoba koje pate od psorijatičnog artritisa ne unosi dovoljnu količinu vitamina D. Psorijatični artritis je stanje u kojem imunološki sustav napada zglobove i uzrokuje bolove i upalu. Prethodna istraživanja su pokazala da niska razina vitamina D može uzrokovati nastanak upalnih stanja.

Povećan rizik od nastanka srčanih bolesti

Osobe s nedostatkom vitamina D imaju za čak 32% veći rizik od nastanka bolesti koronarnih arterija. Oni također imaju 20% veći rizik od nastanka teških oblika bolesti kardiovaskularnog sustava. Vitamin D može poboljšati rad imunološkog sustava i smanjiti upalu u cijelom tijelu. Na taj način pomaže u smanjenju rizika od nastanka srčanih problema.

Povećan rizik od nastanka upale pluća

Rizik od nastanka upale pluća je čak 2.5 puta veći kod osoba koje pate od manjka vitamina D. Prethodna istraživanja su pokazala da manjak vitamina D oslabljuje imunološki sustav, što povećava rizik od nastanka bolesti respiratornog sustava.

Povećan rizik od nastanka shizofrenije

Osobe koje pate od nedostatka vitamina D imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka shizofrenije. No, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjela povezanost između unosa vitamina D i nastanka shizofrenije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije