Kako ojačati imunološki sustav?

Kako ojačati imunološki sustav?

Kako ojačati imunološki sustav?
 • Objavljeno: Četvrtak, 19.02.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Usvojite zdrave životne navike!

Imunološki sustav čini čudesan posao kada je u pitanju obrana tijela od mikroorganizama koji mogu uzrokovati bolesti opasne po život. Ipak, imunološki sustav ponekad zakaže: mikroorganizmi uspješno pronađu put u vaše tijelo i učine vas bolesnima. Postoji li mogućnost da spriječite ovaj proces i svoj imunitet učinite jačim? Što ako promijenite prehranu? Uzimate određene vitamine ili biljne preparate? Napravite promjene u životnim navikama?

Ideja o jačanju imuniteta uistinu zvuči privlačno, ali se pokazala i nedostižnom iz nekoliko razloga. Imunološki sustav je točno to - sustav, ne jedinka. Da bi pravilno funkcionirao, potrebna mu je ravnoteža. Za sada još uvijek nema dovoljno dobrih dokaza koji bi pokazali da postoji poveznica između životnih navika i imuniteta.

No, to ne znači da životne navike nemaju nikakvo djelovanje na imunološki sustav. Veliki broj istraživanja se bavi učinkom tjelovježbe, prehrane, dobi, stresa i ostalih faktora na imunitet. Iako su znanstvenici došli do raznih zanimljivih rezultata, oni se još uvijek smatraju preliminarnima. Znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti način na koji imunološki sustav funkcionira i faktore koji na njega utječu. U međuvremenu se pokazalo da je usvajanje zdravih životnih navika dobra strategija za jačanje imuniteta.

Jačanje imuniteta je prvi korak u prevenciji gripe i prehlade. Da biste ojačali imunitet, trebate uvesti i provoditi zdravije životne navike. Potrebno je da svaki dan spavate najmanje 7 sati, redovito vježbate i kontrolirate razinu stresa.

Prvi korak u jačanju imuniteta je usvajanje zdravih životnih navika. Slijedite osnovne smjernice zdravog života jer je to jedini način da svoj imunitet održite jakim i zdravim. Svaki dio vašeg tijela, uključujući i imunološki sustav, najbolje funkcionira kada je zaštićen od negativnih faktora i kada poštujete osnove zdravog života:

 • nemojte pušiti
 • prehrana većim dijelom treba sadržavati voće, povrće, cjelovite žitarica i malo zasićenih masti
 • redovito vježbajte
 • održavajte zdravu tjelesnu težinu
 • krvni tlak držite pod kontrolom
 • alkohol konzumirajte umjereno
 • dobro se naspavajte
 • poduzmite korake koji će vas zaštiti infekcija, kao što je redovito pranje ruku i termička obrada mesa
 • redovito idite na pretrage, naročito ako pripadate rizičnoj skupini ljudi.

Budite skeptični

Brojni proizvodi na tržištu obećavaju jak imunološki sustav. No, koncept jačanja imunološkog sustava ja puno kompliciraniji. U stvari, povećanje broja stanica u vašem tijelu, uključujući i stanice imunološkog sustava, ne mora nužno biti dobra stvar. Na primjer, sportaši koji prakticiraju krvni doping (pumpanje krvi u tijelo kako bi povećali broj krvnih stanica i sportsku izdržljivost) imaju povećan rizik od nastanka srčanog udara.

Jačanje stanica imunološkog sustava je jako kompliciran postupak jer se imunološki sustav sastoji od različitih vrsta stanica koje različito odgovaraju na različite mikrobe. Koju stanicu trebate ojačati i povećati njezin broj? Koliki je taj broj? Znanstvenici još uvijek ne znaju odgovor na ovo pitanje. Ono što znaju je da tijelo neprestano generira stanice imunološkog sustava. Definitivno proizvodi više limfocita nego što ih koristi. Višak stanica tijelo uklanja prirodnim procesom, neke uklanja prije bilo kakve akcije, a neka nakon što obrane tijelo od infekcije. Nitko ne zna koliko stanica imunološki sustav sadrži niti koje stanice su mu potrebne da bi optimalno funkcionirao.

Znanstvenici pokušavaju istražiti učinak različitih faktora, od hrane i biljnih suplemenata do tjelovježbe i stresa, na imunološki sustav. Neki mjere različite komponente krvi, kao što su limfociti ili citokini. No, nitko ne zna što te komponente uistinu znače za imunološki sustav.

Dob i imunitet

Znanstvenici vjeruju da se starenjem smanjuje djelovanje imunološkog sustava, zbog čega dolazi do većeg broja infekcija, upala i raka. Kako se životna dob čovjeka povećava, tako se povećava i vjerojatnost za bolesti uzrokovanim starenjem.

I dok neki ljudi stare zdravo, zaključak velikog broja istraživanja je da se, u usporedbi s mladim osobama, odrasli puno teže obrane od infekcija. Neke vrste infekcija su najčešće kod osoba odrasle dobi. Nitko ne zna točan razlog, ali znanstvenici vjeruju da je uzrok smanjenje T stanica, koje su odgovorne za obranu tijela od infekcija.

Hrana koja jača imunitet

Pravilna, odnosno, zdrava i uravnotežena prehrana je također iznimno važna za prevenciju gripe i prehlade. Voće i povrće trebaju biti temelj zdrave i uravnotežene prehrane jer pospješuje zdravlje cjelokupnog organizma i jača imunološki sustav.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno jedu voće i povrće imaju manji rizik od nastanka niza bolesti, imaju jači imunitet, a tijelo se brže i lakše oporavlja od gripe i prehlade. Također, voće i povrće je ključno za održavanje zdrave tjelesne težine koja je još jedan važan faktor u prevenciji gripe i prehlade.

Češnjak

Češnjak se stoljećima koristi za prevenciju različitih bolesti. Sve je veći broj istraživanja koji potvrđuje ljekovita svojstva češnjaka. Jednim istraživanjem se pokazalo da češnjak može pomoći u prevenciji gripe, ali i da ubrzava oporavak osobe oboljele od gripe. Češnjak sadrži kalcij, fosfor, selen, vitamin C, B6 i mangan.

Špinat

Špinat je odličan za jačanje imuniteta jer sadrži niz nutritivnih spojeva. Odličan je izvor niacina i cinka, a također sadrži dijetalna vlakna, vitamin A, C, E, K, tiamin, riboflavin, vitamin B6, folnu kiselinu, kalcij, željezo, mangan, fosfor, kalij, bakar i magnezij.

Batat

Narančasta boja batata dolazi od beta karotena, antioksidanata koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A. Vitamin A je jako važan u borbi protiv bolesti. Batat pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta, a istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade. Batat je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6 i kalija, a također sadrži vitamin C i mangan.

Bobičasto voće

Sadrži vitamin C i E. Sve vrste bobičastog voća su odlične za zdravlje, ali što se jačanja imuniteta tiče, najbolje su borovnice i kupine. Borovnice i kupine, osim vitamina C i E, sadrže i vitamin K i mangan, koji su ključni za pravilan rad imunološkog sustava i obranu od infekcija.

Gljive

Ovo je jedna od najbolji vegetarijanskih namirnica za prevenciju gripe i prehlade. One sadrže spojeve koji pospješuju funkciju bijelih krvnih stanica. Bijele krvne stanice su zaslužne za obranu od različitih vrsta infekcija. Gljive sadrže dijetalna vlakna, proteine, vitamin C, folnu kiselinu, željezo, cink i mangan. Dobar su izvor vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena.

Mrkve

Kao i batat, mrkve su odličan izvor beta karotena i sigurno će vam pomoći u jačanju imuniteta. Mrkva je odličan izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana, a također sadrži dijetalna vlakna, vitamin A, C, K i kalij. Mrkva termičkom obradom gubi veliki dio svojih nutritivnih vrijednosti. Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva, mrkvu što češće jedite sirovu.

Kivi

Kivi je jedan od najboljih izvora vitamin E koji je ključan za jačanje imuniteta. Vitamin E pomaže u zaštiti tijela od virusnih i bakterijskih infekcija. Što se tiče vitamina C, koji je također važan za jačanje imuniteta, kivi ga sadrži u većoj količini u odnosu na bilo koje citrusno voće. Također sadrži dijetalna vlakna, kalij, bakar, vitamin E i K.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije