Kako pobijediti prehladu uz pomoć jogurta?

Kako pobijediti prehladu uz pomoć jogurta?

Kako pobijediti prehladu uz pomoć jogurta?
  • Objavljeno: Petak, 27.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jogurt se često ističe kao namirnica koja poboljšava zdravlje na razne načine. Jedna šalica jogurta sadrži oko 45% preporučene dnevne doze kalcija. Jogurt može pomoći u prevenciji osteoporoze, raka debelog crijeva, probavnih smetnji, gljivičnih infekcija i visokog krvnog tlaka. Osobe s blagom intolerancijom na laktozu uglavnom mogu bez problema konzumirati jogurt.

Vjerojatno očekujete da će vam češnjak, domaća pileća juha i sok od naranče najviše pomoći u prevenciji i liječenju prehlade. Ove namirnice definitivno pomažu, ali postoji još jedna koja će također učiniti čuda - jogurt. Istraživanja su pokazala da se jogurt može koristiti u svrhu poboljšanja zdravlja cjelokupnog organizma, ne samo respiratornog sustava. Jogurt pobjeđuje infekcije respiratornog sustava na tri načina:

  • smanjuje rizik od nastanka respiratornih infekcija
  • potiče sposobnost tijela da se bori protiv respiratornih infekcija
  • smanjuje začepljenost dišnog sustava.

Dovoljno je popiti oko 1 šalicu jogurta dnevno kako biste prve rezultate primijetili već nakon 3 mjeseca. Jogurt jača imunološki sustav, a najučinkovitiji je za osobe starije životne. Može se uzimati uz gotovo sve vrste lijekova jer ne dolazi u interakciju s njima i ne djeluje na njihovu učinkovitost.

Stručnjaci često ističu da jogurt možete koristiti za poboljšanje zdravlja i izgleda iznutra prema van. Jogurt je pristupačan i ukusan, lako ga je uvrstiti u svakodnevnu prehranu, nema visoku kalorijsku vrijednost, a sadrži niz nutritivnih spojeva.

Jedna šalica jogurta, oko 250 mililitara, sadrži visoku količinu proteina i vitamina B12. Jogurt je dobar izvor pantotenske kiseline, kalija i cinka, a također sadrži riboflavin, kalcij i fosfor. Jogurt sadrži malo zasićenih masti i kolesterola.

Na što trebate pripaziti?

Iako će jogurt pomoći u smanjenju začepljenosti dišnog sustava i ubrzati proces ozdravljenja, za najbolje rezultate jogurt trebate konzumirati svakodnevno jer ćete tek tada uživati u svim njegovim prednostima.

Odaberite jogurt s probioticima jer ih ne sadrže sve vrste jogurta. Probiotici čine čuda za vaše zdravlje, i to ne samo po pitanju probavnog sustava. Istraživanja su pokazala da probiotici mogu pomoći u prevenciji niza bolesti i stanja.

Izbjegavajte jogurt s visokim udjelom šećera, a to su najčešće gotovi voćni jogurti. Jedna porcija ne bi smjela sadržavati više od 10 do 12 grama šećera, a većina voćnih jogurta na tržištu sadrži više. Ako ste ljubitelj voćnog jogurta, u običan jogurt dodajte svježe voće.

Jogurt konzumirajte umjereno kako biste mogli održavati zdravu tjelesnu težinu. Iako jogurt s visokim udjelom masti može biti ukusniji, uvijek odaberite onaj koji sadrži manje masti.

Ako patite od intolerancije na laktozu, vrlo vjerojatno će konzumacija jogurta uzrokovati blage probavne smetnje. Na tržištu postoje vrste jogurta koje ne sadrže laktozu pa umjesto običnog jogurta možete konzumirati njih ili uzimajte probiotike putem suplemenata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije