Kako sami možete napraviti sportski napitak?

Kako sami možete napraviti sportski napitak?

Kako sami možete napraviti sportski napitak?
 • Objavljeno: Četvrtak, 08.10.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Bilo da vježbate samo vikendima ili svakodnevno, ponekad ćete htjeti da vas sportski napitak neko dulje razdoblje drži energičnima, odnosno kada trening traje dulje od 60 minuta. Iako na tržištu postoje različiti proizvodi koji će zadovoljiti tu potrebu, vjerojatno vam je draže kada napitak radite sami i kreirate ga po vlastitom ukusu, s okusima koje volite i omiljenim sastojcima.

Kada radite sportski napitak, želite obratiti pažnju na 3 ključne komponente: tekućina, ugljikohidrati i elektroliti (uglavnom natrij). Tekućina će pomoći spriječiti dehidraciju, ugljikohidrati će osigurati energiju mišićima koji intenzivno rade, a elektroliti osiguravaju da sva tekućina u tijelu ostaje na pravim mjestima.

Provjerite što jesti prije i poslije tjelovježbe.

Napitci sadrže različitu količinu tekućine, ugljikohidrata i elektrolita. Voda, primjerice, je sama tekućina. S druge strane, kokosova vodica sadrži tekućinu, ugljikohidrate i elektrolite, ali ne nužno u idealnom omjeru. Sportski napitak treba sadržavati savršeni omjer ovih triju komponenti kako bi se spriječila dehidracija, probavne smetnje ili neravnoteža razine elektrolita. S ovime se u pravilu trebate zamarati samo kada je u pitanju intenzivna višesatna tjelesna aktivnost u nepovoljnim uvjetima. No, ne bi bilo loše da, čak i kada vježbate umjereno i kratko, svejedno obratite pažnju na adekvatan unos ovih triju komponenti.

Želite unijeti 14 do 20 grama ugljikohidrata, 100 do 125 miligrama natrija i 20 do 35 miligrama kalija u jednoj šalici od 237 mililitara. Ovo može zvučati kao složena formula, ali ne trebate se brinuti. Donosimo vam recepte koji će vam u tome pomoći. Koristite ih kao bazu i prilagodite po potrebi. Neke osobe se bolje osjećaju ako unesu manje ugljikohidrata, a neke se bolje osjećaju ako je njihov napitak slađi i sadrži više elektrolita.

Ako niste sigurni, posavjetujte se s nutricionistom. Također, obratite pažnju da za treninge, koji traju dulje od 2.5 sata, komercijalna sportska pića mogu biti najbolji izbor jer pružaju omjer svih komponenti koje može biti teško samostalno postići.

Napitak od naranče i mrkve

Ovaj napitak u 237 mililitara sadrži 17 grama ugljikohidrata, 119 miligrama natrija i 387 miligrama kalija.

Sastojci

 • 1 šalica soka od mrkve
 • 1 šalica soka od naranče
 • 1 šalica vode
 • 1/8 žličice soli

Priprema

Pomiješajte sve sastojke u blenderu.

Napitak od kokosa i ananasa

Ovaj napitak u 237 mililitara sadrži 14 grama ugljikohidrata, 112 miligrama natrija i 271 miligram kalija.

Sastojci

 • 1 šalica soka od ananasa
 • 1 šalica kokosove vodice
 • 1 šalica vode
 • 1/8 žličice soli

Priprema

Pomiješajte sve sastojke u blenderu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije