Petra Terner: Uskrsni meni prilagođen za Crohnovu bolest

Petra Terner: Uskrsni meni prilagođen za Crohnovu bolest

Petra Terner: Uskrsni meni prilagođen za Crohnovu bolest
  • Objavljeno: Subota, 27.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Blagdani su često izrazito stresni za osobe koje imaju bilo kakve probavne smetnje. Hoćemo li smjeti jesti sve što se pripremi? Da li nam je dozvoljeno pogriješiti u kojoj kombinaciji? Smijemo li ipak probati nešto što izrazito volimo, a sada ne smijemo jesti? Sve smijemo dok je to sve u granicama normalnog. U granicama koje ne aktiviraju naše simptome.

Pravilnom prehranom i kombinacijom dozvoljenih namirnica možemo kreirati neke nove recepte i postaviti nove tradicije. Ako se još niste odvažili, krenite od ovog Uskrsa. Neka ovaj blagdan bude drugačiji, s novim jelima, bez simptoma i s puno pozitivnih misli.

Za vas sam kreirala poseban uskrsni meni prilagođen svima koji imaju probavne probleme, a naročito za osobe s Crohnovom bolešću.

Blagdanski post

S obzirom na to da blagdan počinje postom, pripremite jela s ribom. Neka se ove godine na vašem stolu nađe pečeni losos s narančom i limunom ili orada pečena u škartocu s vašim omiljenim povrćem. Uz losos pripremite pire od batata i mrkve uz dodatak ghee maslaca, a uz oradu sitno narezanu tikvicu, batata i muškatnu buču. Sve samo začinite solju i maslinovim uljem te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.

Pripremite Crohn friendly pečeni losos s narančom i limunom by Petra Terner. Recept potražite klikom na poveznicu ili fotografiju!

Uskrsni doručak

Svi se uvijek veselimo okupljanju oko stola i uživanju u tradicionalnim uskrsnim delicijama. Ako ne možete uživati u mladom luku, rotkvici i francuskoj salati, ove godine pripremite namaz od svježeg sira i bučinog ulja, rolice od špinata sa svježim sirom i purećom šunkom. Sve upotpunite domaćim tostiranim kruhom.

Raskošni ručak

Tko kaže da ručak ne može biti raskošan i za nas? Bijelo meso se preporučuje u Crohnovoj prehrani pa je ovo idealan trenutak da uživate u pečenoj purici i mlincima. Kod mlinaca samo pazite da nisu začinjeni mašću, nego ih prelijte samo s nekoliko kapi maslinovog ulja. Uz to, pripremite omiljenu salatu začinjenu limunovim sokom.

Više savjeta o prehrani kod Crohnove bolesti pozražite na poveznici!

Desert za kraj

Zasladiti se nakon ovakvog odličnog ručka svakako će biti točka na i. Moja preporuka je pirov griz kuhan na pireu od jabuka s petit keksima i borovnicama ili kuglof od pirovog griza s malinama. Možete pripremiti i oboje pa nešto sačuvate i za dan kasnije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije