Brusnica - bobica puna antioksidansa koja liječi mjehur

Brusnica - bobica puna antioksidansa koja liječi mjehur

Brusnica - bobica puna antioksidansa koja liječi mjehur
  • Objavljeno: Srijeda, 09.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Podrijetlo brusnice

Brusnice su maleno bobičasto voće crvene boje koje najčešće raste u hladnim predjelima Sjeverne Amerike. Indijanci su ovu svestranu bobicu cijenili zbog visoke hranljive vrijednosti i blagotvornog djelovanja na zdravlje, a osim kao hranu, koristili su je kao lijek, ali i kao sredstvo za bojanje tkanina.

Berba brusnice obično počinje u rujnu i listopadu, kada se mogu pronaći svježi plodovi, a u sušenom obliku brusnice se mogu kupiti tijekom cijele godine. Brusnice su dar prirode i poput svih darova prirode, vrlo su dobre za ljudsko tijelo.

Brusnice za zdravlje

Brusnice su bogate vitaminom C, K, E, manganom i vlaknima. U svom sastavu imaju izobilje antioksidanta koji imaju antibakterijski učinak na tijelo. Plod brusnice je vrlo vrijedan izvor vitamina i minerala, proantocijanidina, antocijana, organskih kiselina, šećera, biljnih vlakana i drugih hranljivih sastojaka, a hipurična kiselina, koja se nalazi u brusnicama je prirodni antibiotik.

Brusnice imaju protuupalno, antibakterijsko, antimikrobno i diuretičko djelovanje. Brusnice su najpoznatije kao voće koje liječi i prevenira urogenitalne infekcije, a u nekim dijelovima svijeta koriste se i kao lijek protiv gripe. Brusnica je izvrstan prirodni lijek za kardiovaskularne bolesti i metaboličke poremećaje jer sadrži bor, jod i mangan koji mogu sniziti krvni tlak pa se brusnice preporučuju osobama koje pate od hipertenzije.

Brusnice utječu na povećano izlučivanje želučanih sokova i gušterače pa su poželjne tijekom liječenja bolesti probavnog sustava. Brusnice poboljšavaju apetit, normaliziraju metabolizam i povećavaju peristaltiku crijeva, a preporučuje se kod gastritisa (samo s niskom kiselosti), kolitisa i tijekom liječenja bolesti jetre.

Usna šupljina je puna bakterija koje se hrane šećerom u hrani. U ustima se tada izlučuju kiseline koje uzrokuju zubni karijes. Laboratorijska istraživanja su pokazala da brusnice djeluju poput teflona, sprječava bakterije da se zadržavaju na zubima. Osim što smanjuju rast bakterija koje uzrokuju zubne naslage, upravo zbog niskog udjela šećera, brusnice održavaju čiste zube te zaustavljaju stvaranje i formiranje plaka.

Sok od brusnice

Sok od brusnice je bogat vitaminima C, K, E, manganom, a sadrži niski udio natrija i masti. Nezaslađeni sok od brusnice sadrži malo šećera pa se brusnica često miješa s drugim voćem, poput jabuka, grožđa ili trešanja, koje sadrži više prirodnog šećera. Sok od brusnica ima visoke koncentracije antioksidanta fenola i fitokemikalija, koji se bore protiv raka te mogu pomoći u prevenciji bolesti srca i nekih oblika raka i jačanju imunološkog sustava.

Sok od brusnica se tijekom povijesti koristio za liječenje opeklina, rana, psorijaze, ekcema i ostalih kožnih bolesti. U dokumentima iz 17. stoljeća otkriveno je da su se brusnice koristile u ljekovite svrhe za želučane bolesti, probleme s jetrom te bolesti krvi, a brusnice su se koristile kao zaštita protiv skorbuta.

Ljekovita svojstva brusnice temelje se na visokom udjelu tanina, koji sprječava prolaz bakterija kroz stanične membrane. Dakle, redovitom konzumacijom brusnice može se značajno poboljšati imunološki sustav. Osim toga, brusnice povećavaju učinak antibiotika, pogotovo kad je riječ o liječenju bolesti probavnog sustava i infekcijama mokraćnog sustava.

Kao i kod većine voćnih sokova, sok od brusnica dolazi u dvije varijante: nezaslađen i s dodanim šećerom, a zdravija verzija je, naravno, nezaslađena.

Klikni na link ili sliku i nabavi Yasenka Uro Balance po akcijskoj cijeni!

Brusnice i urinarne infekcije

Konzervansi u hrani i pićima te loša higijena pridonose porastu infekcija mokraćnog mjehura. Mehanizam djelovanja temelji se na prirodnom zakiseljavanju urina, što rezultira smanjenim razvojem bakterija. Osim toga, brusnice suzbijaju adheziju (lijepljenje) patogenih bakterija na stijenke urinarnog trakta, a time suzbija njihovu reprodukciju i razvoj upalnog procesa.

Zbog protuupalnih svojstava, bogatstva antioksidansima i spojeva koji djeluju kao prirodni antibiotik, brusnica se koristi i jačanje imuniteta i sprječavanje razvoja karcinoma, a najpoznatije djelovanje je ono vezano uz urinarne infekcije. Naime, brusnice u svom sastavu imaju antocijanine koji sprječavaju nakupljanje bakterija unutar urinarnog trakta pa se sok i čaj od brusnica često koriste u liječenju infekcija urinarnog trakta. Redovita konzumacija brusnice značajno smanjuje rizik od trovanja hranom i sprječava razvoj enterovirusa jer ima sposobnost inhibicije rasta bakterija poput Escherichije coli i Staphylococcus aureusa, koje najčešće napadaju mokraćni sustav.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije