Otkrijte što je sirak – drevna žitarica bez glutena

Otkrijte što je sirak – drevna žitarica bez glutena

Otkrijte što je sirak – drevna žitarica bez glutena
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Što je sirak?

Sirak je žitarica koja pripada porodici trava Poaceae, po izgledu vrlo slična kukuruzu, ali ne formira klip, nego ima metlicu koja sadrži jestiva zrna. Zrno sirka je maleno i okruglo, obično bijele ili žute boje, a neke sorte mogu biti crvene, smeđe, ljubičaste ili crne.

Postoji gotovo 30 vrsta sirka, a najpopularnija je Sorghum bicolor ili sirak metlaš. Zrna sirka uglavnom se koriste kao stočna hrana, za izradu prirodnog sirupa i alkohola te za preradu u industriji. U industriji sirak služi za proizvodnji etanolskog goriva, a metlica se koristi za izradu metli i četki.

Odakle potječe sirak?

Sirak ima porijeklo iz Afrike, datira još od 8000 godina pr.n.e, a u Europi se uzgaja od 15. stoljeća. Koristi se uglavnom kao stočna hrana, ali i za prehranu ljudi koji ne podnose gluten.

Iako je sirak manje poznat u zapadnom svijetu, u globalnim svjetskim razmjerima to je peta najzastupljenija i najvažnija žitarica na svijetu, a u mnogim dijelovima svijeta je i izuzetno bitna jer prehranjuje čovječanstvo kao glavni izvor hrane.

Uzgajivači diljem svijeta se odlučuju za ovu kulturu zbog iznimne otpornosti na sušu, ekonomične upotrebe vode i prilagodljivosti različitim uvjetima tla pa se često naziva devom biljnog svijeta.

Posljednjih je godina uzgajanje sirka postalo zanimljivo za veliki broj proizvođača jer je potražnja za ovom žitaricom bez glutena velika, a bezglutenska prehrana je postala trend u svijetu.

Sirak – sastav

Sirak je podcijenjena žitarica, bogata hranjivim tvarima koje pružaju mnogo nutritivnih vrijednosti. Pola šalice sirka, cca 100 g, u sastavu ima:

  • kalorije: 316
  • proteine: 10 grama
  • masnoće: 3 grama
  • ugljikohidrate: 69 grama
  • vlakna: 6 grama
  • vitamin B1 (tiamin): 26% dnevne doze
  • vitamin B2 (riboflavin): 7%*
  • vitamin B5 (pantotenska kiselina): 7%*
  • vitamin B6: 25%*
  • magnezij: 37%*
  • bakar: 30%*
  • fosfor: 22%*
  • željezo: 18%*
  • cink: 14%*
  • kalij: 7%*

* postotak dnevne doze

Visoki postotak probavljivih proteina (preko 10%) i škroba (oko 65%) te zavidna energetska opskrbljenost, razlozi su zašto je ova žitarica postaje neizostavna komponenta zdravim obrocima kod osoba koje paze na prehranu. Može se koristiti umjesto kukuruza, pšenice i ječma u svim receptima, dok u nekim kombinacijama može zamijeniti i soju, a često se nalazi u sastavu raznih bezglutenskih proizvoda.

Sirak – prednosti za zdravlje

Sirak obiluje kalijem, fosforom, željezom i cinkom, a izvrstan je izvor vlakana, antioksidansa i proteina.

Sirak sadrži brojne hranjive tvari, uključujući vitamine B skupine, koji igraju bitnu ulogu u metabolizmu, pravilnom živčanom razvoju te zdravlju kože i kose.

Sirak je bogat izvor magnezija, minerala neophodnog za 600 biokemijskih reakcija u ljudskom tijelu, poput proizvodnje energije i antioksidativnog djelovanja te izuzetno važnog minerala za stvaranje kostiju, zdravlje srca i krvnih žila.

Sirak ima mnoštvo antioksidansa poput flavonoida, fenolnih kiselina i tanina, a prehrana bogata ovim antioksidansima može smanjiti oksidativni stres i upale u vašem tijelu.

Pola šalice, odnosno 100 g sirka osigurava 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Prehrana bogata vlaknima doprinosi zdravlju crijeva i čitavog probavnog sustava, stabilizira razinu šećera u krvi i pomaže u kontroli tjelesne težine,

Zrno sirka je izvrstan izvor proteina i pruža jednako proteina koliko i quinoa, žitarica poznata po visokom udjelu proteina.

Kako koristiti sirak?

U svom cjelovitom obliku, sirak se može skuhati kao kvinoja ili riža, može se mljeti u brašno ili pržiti u ulju kao kokice.

Brašno od sirka ne sadrži gluten pa može zamijeniti obično brašno u pečenim proizvodima poput kruha, kolačića ili drugih slastica. Može se napraviti tjestenina od sirka, škrobna kaša, ili jestivo ulje, a može se konzumirati u cjelovitom zrnu ​​kao zdrav i zasitan prilog.

Vrlo popularan oblik je pretvaranje sirka u sirup. Slično kao melasa, sirup od sirka naširoko se koristi kao prirodni zaslađivač u prehrambenoj industriji. Oba proizvoda imaju gustu konzistenciju i tamno smeđu boju, ali se različito obrađuju, a sirup od sirka ima manje ukupnog šećera i više fruktoze, što ga čini slađim od melase.

Budući da se radi o žitarici koja ne sadrži gluten (protein koji daje rastezljivu kvalitetu i strukturu žitaricama), sirak je idealan za sve koji izbjegavaju gluten i pate od stanja poput celijakije ili osjetljivosti na gluten.

Obavezno dodajte sirak u prehranu

  1. Sirak kao zamjena za rižu, ječam, zob, kvinoju i tjesteninu od pšenice. Možete kuhati cjelovito zrno ili usitnjeni sirak na isti način kako kuhate rižu i napraviti zdravi bezglutenski obrok s umakom po želji.
  2. Sirak kao zamjena za bijelo brašno. Zahvaljujući neutralnom okusu i svijetloj boji, u većini recepata sirak može poslužiti kao zdrava verzija bijelog brašna, bez glutena, a jednostavno ga zamijenite u omjeru 1: 1.
  3. Sirak kao zamjena za kokice, pržene na ulju ili bez ulja. Dodajte sirak u zagrijanu posudu i on će početi pucati poput kokica. Po želji dodajte i začine za dodatni okus.
  4. Sirak kao zamjena za zobene pahuljice. Slično kao i ostale žitarica, poput zobi, sirak u zrnu ukusna je žitarica i dobar izbor za jutarnji obrok, a možete se koristiti i u receptima za slastice, poput prirodnih proteinskih pločica ili keksića i kolača.
  5. Sirak kao zamjena za bijeli šećer. Sirup od sirka obično se dodaje prerađenoj hrani kao prirodno zaslađivač ili alternativa melasi, a može se koristiti i u receptima kao zamjena za bijeli šećer ili med te kao zaslađivač pića.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije