Marelice su odlične za probavu, a imaju i ova ljekovita svojstva!

Marelice su odlične za probavu, a imaju i ova ljekovita svojstva!

Marelice su odlične za probavu, a imaju i ova ljekovita svojstva!
  • Objavljeno: Utorak, 05.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Malene, ali iznimno jake po hranjivosti! Marelice imaju karakterističnu žuto-narančastu boju i bogate su vitaminima i mineralima. Meso marelica je mekano i sočno kada sazre, a izvana ima baršunastu kožicu s mekim dlačicama. Marelice (Prunus armeniaca) potječu iz Kine, gdje su se prvi put uzgajale prije oko 4000 godina. Mještani, trgovci i putnici su obožavali marelice pa nije čudno da su krenule Putem svile i počele rasti diljem središnje Azije i Bliskog istoka. Do Mediterana su stigle prije oko 2000 godina, gdje su cvjetale u toploj i sunčanoj klimi. Turska i Iran smatraju se najvećim svjetskim proizvođačima marelica, tvrdi WebMD.

Zahvaljujući velikoj količini vitamina, flavonoida i kalija, marelice imaju značajne zdravstvene prednosti. Flavonoidi štite i jačaju krvne žile. Kalij je iznimno važan za funkciju živaca i mišića, a također pomaže hranjivim tvarima u kretanju po tijelu. Osim toga, podržava zdrav krvni tlak i zdravlje srca.

Ovo su neke od prednosti marelica:

Bogate su vlaknima

Marelice mogu biti bogate vlaknima i stoga su dobre za uredno pražnjenje crijeva prema istraživanju u World Journal of Gastroenterology, a kojeg spominje OrganicFacts.net. Vlakna stimuliraju želučane i probavne sokove koji pomažu apsorbirati hranjive tvari i razgraditi hranu radi lakše obrade. Nadalje, vlakna aktiviraju peristaltično kretanje probavnog trakta čime se održava regulacija pražnjenja crijeva. Marelice se često preporučuju osobama koji često pate od zatvora.

Jačaju kosti

Kalcij, fosfor, mangan, željezo i bakar su samo neki od minerala koje sadrži marelica. Stoga, jedenje marelica može osigurati zdrav rast i razvoj vaših kostiju kao i prevenciju raznih stanja kostiju povezanih sa starenjem poput osteoporoze.

Poboljšavaju zdravlje srca

Marelice mogu pomoći u obrani srca od raznih bolesti, poput ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Visoka količina vitamina C, kao i kalij i dijetalna vlakna, mogu doprinijeti dobrom zdravlju srca i krvnih žila. Prema istraživanju koje je vodio dr. Lien Ai Pham-Huy sa Sveučilišta Stanford, ustanovljeno je kako bi kalij mogao pomoći u snižavanju krvnog tlaka opuštajući napetost krvnih žila i arterija, dok dijetalna vlakna sastruže višak kolesterola sa sluznice žila i arterija, čime ih čiste i smanjuju opterećenje srca, navodi OrganicFacts.net.

Dobre su za oči

Bogate vitaminom A, beta-karotenom i drugim karotenoidima, marelice su odličan saveznik za zdravlje očiju. Lutein kao jedan od pripadnika skupine ksantofila pomaže u održavanju zdravlja mrežnice i leća, dok karotenoidi i vitamin E čuvaju općenito vid.

Čuvaju kožu

Antioksidansi poput vitamina C i E pomažu u jačanju vaše kože. Također, mogu pomoći u zaštiti stanice kože od ultraljubičastog (UV) zračenja, smanjiti znakove ranih bora i poboljšati elastičnost kože zbog izgradnje kolagena. Marelice imaju i visok sadržaj vode pa su dobar način za hidraciju kože. Čak i ulje marelice je dobro za njegu kože jer se brzo upija te ju ostavlja sjajnom i mekanom na dodir. Pomoći će vam kod ekcema, svraba i svrbeža zbog ranije navedenih sastojaka.

Pomažu kod anemije

Marelice pomažu oblikovanju hemoglobina u tijelu zbog željeza i bakra u sastavu. To pomaže kod anemije koju prate osjećaj slabosti i umora, izgubljenost, probavni problemi i općenito disfunkciju metabolizma.

Snižavaju temperaturu

Sok od marelice često se može dati pacijentima koji pate od groznice jer istovremeno detoksificira razne organe, a tijelu osiguravaju potrebne vitamine, minerale i vodu.

Pospješuju metabolizam

Razine tekućine u tijelu ovise uglavnom o dva minerala, kaliju i natriju. Visoke količine kalija u marelicama povezuju se s održavanjem ravnoteže tekućine u tijelu i osiguravanjem pravilne raspodjele energije u organima i mišićima. Zbog ravnoteže elektrolita, mogli biste imati više energije, smanjiti grčeve i održati uredan prolazak krvi kroz tijelo.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije