Potpuno probudite svoje tijelo!

Potpuno probudite svoje tijelo!

Potpuno probudite svoje tijelo!
  • Objavljeno: Petak, 06.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osjećate se kronično umorno, a ne znate zašto? Razina vaše energije je iz dana u dan sve manja? Počnite uvoditi neke od ovih navika kako biste pomogli tijelu da opet počne optimalno funkcionirati.

U kavu dodajte kokosovo ulje

Umjesto mlijeka ili šećera u kavu dodajte kokosovo ulje i dobro promiješajte kako se ne bi zadržalo na vrhu. Kokosovo ulje će pospješiti kognitivne funkcije i pomoći u smanjenju kronične upale, a kava ima odlično djelovanje na dugoročno pamćenje.

Počnite šetati navečer

U večernjim satima, najbolje nakon večere, šećite oko 20 minuta. Istraživanja su pokazala da je čak i kratka umjerena aktivnost odlična za poboljšanje kognitivnih funkcija, naročito za pamćenje i sposobnost učenja. Hodajte što brže možete. Znat ćete to tako da nećete moći s lakoćom pričati, već ćete lagano ostajati bez zraka.

Povećajte unos selena

Kako biste potaknuli rad štitnjače koja sudjeluje u određivanju razine energije, barem jednom tjedno pojedite obrok koji obiluje selenom. Selen će pomoći u smanjenju kronične upale koja povećava rizik od nastanka problema u radu sa štitnjačom. Gljive su jedan od najboljih izvora selena.

Doručkujte veliki obrok, a večerajte mali

Revitalizirajte svoj metabolizam i probavni sustav tako da regulirate veličinu porcija. Jedite veće obroke u jutarnjim satima, a postupno smanjujte veličinu obroka tijekom dana. Najvažnije je da doručak bude obilan jer tada tijelo gotovo odmah koristi hranu kao energiju, što znači da ćete se ostatak dana osjećati manje naduto i imat ćete više energije.

Počnite svakodnevno konzumirati špinat

Ako se konstantno osjećate umorno, moguće je da trebate potaknuti rad jetre. Jetra je zaslužna za izlučivanje toksina i niza drugih štetnih spojeva iz tijela. Kako biste pomogli jetri da što bolje radi, povećajte unos špinata koji će smanjiti razinu slobodnih radikala, a ujedno potaknuti detoksikaciju. Špinat konzumirajte svakodnevno, a najpraktičnije je da ga dodate o smoothie ili da od njega radite sokove.

Jedan dan u tjednu nemojte jesti meso

Zasićene masti vas mogu činiti umornima i razdražljivima. Probajte barem jedan dan u tjednu izbjeći meso i općenito  mesne proizvode. Umjesto mesa unosite biljne izvore proteina. Istraživanja su pokazala da osobe, koje barem jedan dan u tjednu ne konzumiraju meso, rjeđe vode borbu s niskom razinom energije.

Jedan dan u tjednu ne unosite ugljikohidrate

Pod time mislimo na jednostavne ugljikohidrate koje pronalazimo u bijelom kruhu i tjestenini. Jednostavni ugljikohidrati su jedan od vodećih uzročnika manjka energije i osjećaja razdražljivosti jer povećavaju rizik od naglih promjena razine šećera u krvi, što direktno utječe na razinu energije.

Jedan dan u tjednu unosite samo zdrave masti

Nemojte općenito izbjegavati masti jer povećavate rizik od nastanka niza bolesti. Masti su vašem tijelu potrebne, jednako kao i proteini i ugljikohidrati. No, jedan dan u tjednu unosite samo nezasićene masne kiseline. Neki od najboljih izvora su avokado i masna riba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije