Može li zeleni čaj pomoći pri mršavljenju?

Može li zeleni čaj pomoći pri mršavljenju?

Može li zeleni čaj pomoći pri mršavljenju?
  • Objavljeno: Utorak, 16.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zeleni čaj, najpopularnijih azijskih eliksir u cijelom svijetu, je drugi najviše konzumirani napitak pored vode, i to iz dobrih razloga. Ljekovita vrijednost ovog napitka je postala poznata još u antičko doba. Zdravstvene koristi zelenog čaja otkrio je prije više od 4.700 godina glasoviti kineski car Shen Nung. Zeleni čaj je uklopljen u tradicionalnu kinesku medicinu kao snažan napitak koji može liječiti i spriječiti širok spektar bolesti i zdravstvenih stanja.

U sedamnaestom stoljeću kineski farmaceut Wang Ang je prvi uočio da pijenje zelenog čaja vodi gubitku na težini. Ali, tek je 1995. podvrgnut temeljitim kliničkim ispitivanjima i tek tada je zeleni čaj doista postao priznat kao pomoć pri mršavljenju.

Zeleni čaj sadrži bioaktivne supstance koje se nazivaju polifenoli. Katehini su skupina polifenola koje ćete u izobilju naći u zelenom čaju. Studije su pokazale da katehin može spriječiti debljanje kod ljudi, osobito nakupljanje masnog tkiva.

Istraživači su u jednoj epidemiološkoj studiji koja uključuje 1103 tajvanske odrasle osobe koje redovito piju čaj najmanje jednom tjedno za više od deset godina, utvrdila da su izgubili 20% masnog tkiva i 2% abdominalne masti u usporedbi s onima koji su samo povremeno pili čaj.

Podaci također pokazuju da katehin iz zelenog čaja može spriječiti bolesti kao što su pretilost. Vrlo je važno napomenuti da su sudionici u tim eksperimentima nisu mijenjali unos kalorija ili fizičke aktivnosti osim što su dodali zeleni čaj u svoju prehranu.

Bazalni metabolizam (BMR) je ukupan broj kalorija koje trošite u jednom danu i kada ne radite ništa. Jedan od načina na koje naše tijelo koristi kalorije je proizvodnja topline. Neke namirnice imaju termogeni učinak, to jest, one povećavaju proizvodnju topline tijela. Jedna od njih je i zeleni čaj koji može povećati toplinu za 4% i time sagorjeti dodatne kalorije.

Istraživanja su utvrdila da redovito pijenje zelenog čaja povećava potrošnju kalorija za 100 kalorija dnevno. Studija dalje sugerira da redovito uzimanje zelenog čaja ubrzava gubitak težine naročito ako je u kombinaciji sa zdravom prehranom i programom vježbanja.

Klasična prehrana će vas naučiti da se hrana sastoji od ugljikohidrata, proteina i masti, tri glavna makronutrijenta koji moraju biti razbijeni u manje molekule prije crijevne apsorpcije. Ugljikohidrati su razbijeni u glukozu, bjelančevine u građevne blokove aminokiselina i masti u masne kiseline. Ovi pojednostavljeni oblici se koriste za različite procese za održanje na životu nakon što se oni apsorbiraju u probavnom sustavu. Tijelo uzima što mu treba, a višak šalje kao masne stanice za pohranu.

Nemetabolizirani makronutrijenati se automatski pretvaraju u mast za pohranu. To znači da se dodatni ugljikohidrati i proteini koji nisu potrošeni pretvaraju u mast i pohranjuju se u masnim stanicama. Ovaj proces se naziva lipogeneza, pri čemu enzimi stvaraju nove masnoće iz neiskorištenih makronutrijenata. Zeleni čaj dokazano ometa ovaj proces, sprečava lipogenezu i ograničava sposobnost tijela da stvori i pohrani masnoće.

Prirodno mršavljenje je prednost zelenog čaja koju ne treba zanemariti!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije