Ovo su najzdravije namirnice za lipanj

Ovo su najzdravije namirnice za lipanj

Ovo su najzdravije namirnice za lipanj
  • Objavljeno: Subota, 05.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako sve vrste voća i povrća imaju odlično djelovanje na zdravlje, njihove prave vrijednosti ćete dobiti tek kada ih počnete jesti za vrijeme njihove sezone. Sezonska hrana je hrana koja se uzgaja u doba kada je to predviđeno. Tada je najjeftinija, najsvježija i najukusnija.

Kupovanje sezonskih namirnica će svakako poštedjeti vaš novčanik. Čak i onda ako se namirnice uvoze, kada su u pitanju sezonske, uvoze se po nižim cijenama, zbog čega ih vi manje plaćate. Koje voće i povrće je najbolje kupovati, ovisi o tome kada dozrijeva.

Sezonski znači više nutritivnih tvari

Nakon ubiranja plodova, njihova nutritivna vrijednost odmah počinje opadati. Brojni vitamini u voću i povrću jednostavno nestaju nekoliko dana nakon ubiranja. Kupovanje sezonskih namirnica znači više vitamina, minerala i fitokemikalija.

Sezonski proizvodi su svježi, a svježe je uvijek ukusnije. Ako su namirnice provele 10 dana u kartonskim kutijama, naravno da ne možete očekivati da će biti jednako ukusne kao one svježe.

Sezonski znači prirodno

Jesti sezonski znači poštedjeti prirodu i sačuvati okoliš. Za uzgoj sezonskih namirnica je potrebno manje pesticida, zbog čega čuvamo okoliš. Umjetni uzgoj hrane je postao velika prijetnja okolišu, stoga je krajnje vrijeme da počnemo jesti sezonski.

Otkrivamo popis namirnica koje biste tijekom lipnja trebali više uvrstiti u svoju prehranu.

Sezonsko voće i povrće u lipnju

Ananas

Sočan, aromatičan i sladak, ananas nije bez razloga jedna od najpopularnijih vrsta voća. Odličan je izvor kalcija, magnezija, fosfora i mangana. U njemu ćete pronaći i biljni pigment karoten, vitamine B skupine, vitamin C i E. Ananasu ne trebate puno toga dodavati jer je sam po sebi ukusan i prepun hranjivih tvari.

Pročitajte kako najbrže očistiti ananas!

Bob

Ova biljka iz porodice mahunarki sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Stručnjaci preporučuju bob svim osobama, naročito vegetarijancima, jer je odličan izvor proteina i nutritivnih tvari koje dobijemo iz namirnica životinjskog porijekla. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, niacina, folne kiseline, magnezija i fosfora. Bob možete poslužiti kao prilog gotovo svakom jelu i možete ga dodati raznim salatama.

Isprobajte recept za salatu od boba, špinata i fete.

Borovnice

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica. Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.

Pripremite palačinke od posnog sira i borovnica!

Grašak

Grašak je namirnica koja je pristupačna, ukusna i zdrava. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor proteina, vitamina A, riboflavina, folne kiseline, niacina, vitamina B6, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, tiamina i mangana. Grašak možete pripremati na razne načine.

Isprobajte recept za krem juhu od graška!

Jagode

Jagode mogu biti raznih oblika i veličina i sve imaju odličan učinak na zdravlje. Sadrže malo zasićenih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar su izvor folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Pripremite recept za neodoljive galette s jagodama.

Krastavac

Krastavci sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija.

Pripremite napitak s krastavcem za ravan trbuh!

Mango

Mango sadrži malo kalorija, zasićenih kiselina, kolesterola i natrija, a istovremeno ima brojne sastojke koji su odlični za zdravlje. Bogat je izvor kalcija, željeza, kalija, magnezija, esencijalnih aminokiselina, dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B, E i K.

Pročitajte zašto je mango dobar za zdravlje.

Šparoge

Šparoge su proljetno povrće, a u lipnju je njihova sezona pri kraju. To znači da su sada najpristupačnije. Odličan su izvor vitamina B skupine koji su potrebni za proizvodnju energije i održavanje zdravlja živčanog sustava. Sadrže vitamin K koji je neophodan za zdravlje kostiju. Šparoge su ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka.

Ovo su najbolji recepti sa šparogama!

Trešnje

Lipanj je mjesec uživanja u trešnjama. Ima ih posvuda, ukusne su, pristupačne i trenutno najzdravije. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Trešnje najčešće jedemo bez ikakvih dodataka ili kao jedan od glavnih sastojaka brojnih slastica.

Otkrijte top 7 najboljih recepata s trešnjama!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije