Nije trik dijeta! Otopite masne naslage uz pun želudac

Nije trik dijeta! Otopite masne naslage uz pun želudac

Nije trik dijeta! Otopite masne naslage uz pun želudac
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vlakna u gljivama poboljšavaju rad crijeva i ostavljaju osjećaj sitosti nakon koje nećete posezati za nezdravim brzim zalogajima koji su odgovorni za pohranjivanje masnoća na kritičnim područjima tijela. Upravo zbog toga dijeta s gljivama je idealna za sve koji ne podnose osjećaj gladi.

Gljive su zdrava namirnica bogata proteinima zbog čega se i nazivaju 'meso vegetarijanaca'. Ova ukusna biljka može biti dobar saveznik svima koji žele smršaviti, ali na zdrav način.

U ovoj dijeti nema gladovanja i iscrpljivanja tijela jednom namirnicom što u drugim režimima uzrokuje neželjen yo-yo efekt i oslabljeno stanje organizma. Poanta je u izbacivanju mesa s menija kojeg zamjenjuju gljive.

"Glavni fokus dijete je na zamjeni jednog mesnog obroka s gljivama i to svega 4 puta tjedno"

Prednosti dijete s gljivama

Sastav gljiva čine bjelančevine i vlakna koji stvaraju sitost, te niskokaloričnost, naime 150 grama gljiva sadrži svega 30 kalorija.

Prednost ove dijete krije se i u poboljšanju izgleda jer gljive sadrže visoke količine B vitamina, željeza, cinka, kalija i selena koji hrane kožu, kosu i nokte.

Režim dijete s gljivama

Dijeta se provodi tijekom 5 tjedana pri čemu se treba pridržavati unosa od 1.550 kalorija na dan što dnevno uključuje konzumaciju 5 porcija voća i povrća te 0,5 l mlijeka kako bi se osigurao adekvatan unos hranjivih tvari.

Glavni fokus dijete je na zamjeni jednog mesnog obroka s gljivama i to nekoliko puta tjedno.

Kod nas se najviše konzumiraju šampinjoni, bukovače i vrganji, ali i sve ostale vrste gljiva su niskokalorične. Svejedno je stoga koje ćete koristiti umjesto mesa.

"Prednost ove dijete krije se i u poboljšanju izgleda jer gljive sadrže visoke količine B vitamina, željeza, cinka, kalija i selena koji hrane kožu, kosu i nokte"

Savjet: Kako su šampinjoni ipak najzastupljeniji, pripremite ih na način da ih narežete na ploške i pirjate svega nekoliko minuta (5 do 7), kako bi sačuvali najviše hranjivih tvari. Na ovaj način šampinjoni će biti mekani i lako probavljivi.

Ideje za ukusne obroke

  • mljeveno meso u špagetima bolonjez zamijenite šampinjonima
  • umjesto piletine u rižotu koristite šampinjone
  • ukusan gulaš možete napraviti od vrganja i šampinjona umjesto od mesa
  • meso u hamburgeru zamijenite u foliji pečenim bukovačama
  • mješavinom tri vrste gljiva napravite paštetu i jedite je umjesto mesne.

Istražite sve načine na koje možete pripremati gljive!

Za opskrbu tijela hranjivim tvarima vlaknima, proteinima te bjelančevinama potrebno je 250-300g svježih gljiva koje treba konzumirati unutar jednog obroka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije