Opskrbite se ovim namirnicama i sačuvajte srce, živce, imunitet

Opskrbite se ovim namirnicama i sačuvajte srce, živce, imunitet

Opskrbite se ovim namirnicama i sačuvajte srce, živce, imunitet
  • Objavljeno: Subota, 17.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za otporan organizam

Inulin

Ova biljna supstanca je ugljikohidrat slatkastog okusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, bijelom i crnom luku. Inulin u neprobavljenom obliku stiže do debelog crijeva, gdje hrani bakterije važne za imunitet i time potiče njihovo razmnožavanje.

Za srce

Magnezij

Riječ je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezij je neophodan za prenošenje živčanih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da živci, koji kontroliraju rad srčanog mišića, mogu kvalitetno raditi samo ako u organizmu ima dovoljno magnezija.

Nedostatak magnezija povećava rizik od srčanih tegoba i grčeva u mišićima, a može doći i do gubitka osjeta u rukama i nogama.

Magnezijem su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, sezam, sjemenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

Pročitajte zašto sve trebamo magnezij.

Za više energije

Željezo

Crvena krvna zrnca s hemoglobinom opskrbljuju kisikom sve dijelove tijela. Jezgra hemoglobina je željezo, koje veže kisik. Budući da se željezo izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (tijekom menstruacije), u organizmu se može pojaviti nedostatak ako prehrana nije bogata željezom.

Posljedice su kronični umor, iscrpljenost, bljedilo, podložnost infekcijama i anemija. Željeza ima u mesu, kobasicama, kruhu od integralnih žitarica, mahunarkama, smokvama i koštunjavom voću.

Treba napomenuti da organizam bolje koristi željezo koje je dobio od proizvoda životinjskog porijekla, primjerice, junetine.

Pročitajte za što nam je sve potrebno željezo.

Za bolju koncentraciju

Niacin

Niacin je važna hrana za mozak. On širi krvne žile i aktivira neurotransmitere, koji su važni za prenošenje impulsa moždanih stanica. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagiranja.

Piletina, meso, iznutrice, riječna i morska riba, kvasac, mlijeko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće – sve ove namirnice sadrže dragocjenu energetsku supstancu, niacin.

Za živce

Tijamin

Ovaj vitamin je neophodan da bi živci imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje podražaja. Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može se pojaviti i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i grahu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije