Smeta li vašem tijelu gluten? Ovih 5 stvari morate znati

Smeta li vašem tijelu gluten? Ovih 5 stvari morate znati

Smeta li vašem tijelu gluten? Ovih 5 stvari morate znati
 • Objavljeno: Četvrtak, 01.06.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva / Moje Malo Zlato

Tijekom posljednjih godina mnogo se govori o glutenu i bezglutenskoj prehrani, no pitanje je li gluten stvarno štetan i dalje često izaziva zbunjenost. Za početak - što je gluten? Riječ je o skupini proteina koji se prirodno nalaze u određenim žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Gluten ima jedinstvena fizikalna svojstva zbog kojih se često dodaje prerađenoj hrani kako bi se poboljšala tekstura i pospješilo zadržavanje vlage. Žitarice koje ga sadrže često se koriste u pripremi dizanih tijesta jer proteini glutena tvore elastičnu mrežu koja se rasteže i zadržava plinove, omogućujući, primjerice, kruhu da narastu i zadrže vlagu.

U načelu, gluten nije štetan za zdravlje, no osobe s određenim medicinskim stanjima, kao što su celijakija, alergija na pšenicu ili intolerancija na gluten, trebaju ga izbjegavati.

Što je intolerancija na gluten?

Drugi naziv za intoleranciju na gluten je necelijakična preosjetljivost na gluten, a treba je razlikovati od celijakije i alergije na pšenicu. Celijakija je ozbiljno autoimuno stanje kod kojeg imunološki sustav oboljelog napada vlastite stanice tankog crijeva nakon unosa glutena, što uzrokuje upalne procese i oštećenja na području probavnog trakta. Alergija na pšenicu često se povezuje uz gluten, no osobe s ovom vrstom alergije nemaju problema s konzumacijom glutena, već konkretno pšenice. Dakle, trebaju je izbjegavati, no mogu konzumirati druge vrste žitarica koje sadrže gluten.

Kod ljudi čiji nalazi pokazuju da nemaju celijakiju niti su alergični na pšenicu, a unatoč tome osjećaju simptome poput nadutosti, mučnine ili umora, koji nestaju nakon eliminacije glutena, govori se o intoleranciji na gluten. Intoleranciju na gluten može imati svatko, no češća je kod žena, a može biti prisutna od rođenja ili se razviti kasnije tijekom života.

Osobe koje pate od celijakije ili intolerancije na gluten trebaju birati namirnice bez glutena (Izvor slike: Moje Malo Zlato)

Kako prepoznati intoleranciju na gluten?

Simptomi intolerancije na gluten mogu se javiti nekoliko sati, ali i nekoliko dana nakon konzumacije hrane s glutenom, a uključuju:

 • bolove u trbuhu
 • anemiju
 • anksioznost
 • nadutost ili plinove
 • probleme s koncentracijom
 • depresija
 • proljev ili zatvor
 • umor
 • glavobolju
 • bol u zglobovima
 • mučninu i povraćanje
 • kožni osip.

Nažalost, ne postoji test za intoleranciju na gluten, no ipak se može s velikom vjerojatnošću utvrditi postoji li problem. Ako posumnjate da vam gluten izaziva smetnje, obratite se liječniku kako biste obavili potrebne pretrage i provjerili patite li od celijakije ili ste alergični na pšenicu. Kada i ako se te opcije eliminiraju, u dogovoru s liječnikom trebat ćete na nekoliko tjedana izbaciti gluten iz prehrane te tijekom tog perioda pratiti jesu li nestali ili se ublažili ranije navedeni simptomi. Nakon toga se ponovno uvodi gluten, a ako se simptomi vrate, vjerojatno je riječ o intoleranciji na gluten.

Koja hrana sadrži gluten?

O intoleranciji na gluten još uvijek se ne zna mnogo, a lijek ne postoji. Međutim, problem se može uspješno držati pod kontrolom prelaskom na bezglutensku prehranu, što podrazumijeva eliminaciju hrane koja sadrži gluten. Gluten je sastavni dio niza cjelovitih i prerađenih namirnica, uključujući:

 • žitarice (cjelovita pšenica, pšenične mekinje, ječam, raž, pšenoraž, pir, kamut, faro, bulgur, farina, jednozrna pšenica, durum, pšenične klice, mljevena pšenica, matzo, kus-kus, griz)
 • prerađene proizvode na bazi žitarica (krekeri, kruh, krušne mrvice, tjestenina, seitan, soba rezanci koji sadrže pšenicu, neki vegeburgeri i druge zamjene za meso, kolačići, peciva)
 • ostalu hranu i piće (ječmeni slad, sladni ocat, sojin umak, određeni preljevi za salatu, umaci ili umaci zgusnuti brašnom, neke gotove juhe, određene mješavine začina, aromatizirani čips, pivo, određene vrste vina i likera, neke mesne prerađevine)

Budući da se gluten često koristi u proizvodnji hrane kao zgušnjivač ili stabilizator, nije uvijek jasno sadrži li ga određena hrana pa je važno jako dobro provjeriti deklaracije na proizvodima koje kupujete.

Mnogi vjeruju da se zbog intolerancije na gluten moraju odreći kruha i slastica, ali dovoljno ih je zamijeniti opcijama bez glutena (Izvor slike: Moje Malo Zlato)

Što jesti ako patite od intolerancije na gluten?

Dobra je vijest da i osobe koje pate od intolerancije na gluten mogu uživati u raznovrsnoj prehranu bez osjećaja da si nešto uskraćuju. Bezglutenska prehrana smije uključivati:

 • namirnice koje su prirodno bez glutena (voće, povrće, crveno meso, perad, plodovi mora, mliječni proizvodi, grah, mahunarke, orašasto plodovi, maslaci i ulja)
 • žitarice, sjemenke i izvore škroba bez glutena (riža, kasava, tapioka, kukuruz, soja, krumpir, batat, kvinoja, proso, tef, zob bez glutena, lanene sjemenke, chia sjemenske)
 • gotove proizvode bez glutena (različite vrste kruha bez glutena, bezglutenska peciva i slastice poput muffina, brownieja, kolača s voćem ili torti, slana peciva sa sirom)

Kako si olakšati život s intolerancijom na gluten?

Prvi je korak naučiti koja hrana i piće sadrže gluten kako biste ih mogli izbjegavati jer upravo će promjena načina prehrane utjecati na pojavu simptoma intolerancije na gluten. Osim toga, važno je pažljivo čitati deklaracije na proizvodima koje kupujete kako biste bili sigurni da zaista ne sadrže guten.

Prelazak na bezglutensku prehranu trebao bi se odvijati u dogovoru s liječnikom te je važno redovno kontrolirati stanja poput anemije, povišenog kolesterola i manjka vitamina ili drugih nutrijenata.

Naposljetku, olakšati si možete i tako da nastavite uživati u hrani koju volite, samo je zamijenite opcijom bez glutena. Rast svijesti o zdravstvenim problemima povezanim uz gluten pozitivno se odrazio na tržište pa su danas čak i kruh ili slastice bez glutena vrlo lako dostupni.

Moje Malo Zlato domaći je brend tvrtke Razvojne strategije d.o.o. koja proizvodi svježi kruh i slastice bez glutena. Ponuda proizvoda uključuje nekoliko vrsta kruha, kajzerice, peciva za hamburgere, smrznute proizvode od tapioke sa sirom i vlascem ili govedinom, torte, muffine, brownieje, kolače s voćem i kuglofe. Iznimno niska kontaminacija glutenom čini ih idealnim za one koji moraju izbjegavati gluten, kao i za one koji žele smanjiti njegov unos ili ga izbaciti iz prehrane.

Moje Malo Zlato proizvodi dostupni su u trgovinama diljem Hrvatske, a moguće ih je i naručiti putem web shopa.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije