Ovih 10 namirnica iskoristite za zdravlje očiju!

Ovih 10 namirnica iskoristite za zdravlje očiju!

Ovih 10 namirnica iskoristite za zdravlje očiju!
  • Objavljeno: Subota, 26.11.2016.
  • Broj pregleda: 812
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Crvena paprika

Paprika sadrži najviše vitamina C po kaloriji. To je dobro za krvne žile u očima a znanstvenici smatraju da može sniziti rizik od dobivanja katarakte. Cvjetača, papaja i jagode također sadrže velike doze vitamina C. Toplina i termička obrada uništavaju vitamin C pa je najbolje konzumirati sirovo voće i povrće. Paprike intenzivne boje obiluju vitaminima A i E.

Suncokretove sjemenke i orašasti plodovi

28 g ovih sjemenki ili badema, sadrži pola dnevnog unosa vitamina E. Istraživanja pokazuju da vitamin E, u kombinaciji s ostalim hranjivim tvarima, može usporiti razvoj senilne makularne degeneracije. Vitamin E također pomaže u prevenciji katarakte. Lješnjaci, kikiriki i maslac od kikirikija su također dobri izvori vitamina E.

Saznajte što možete učiniti ako imate suhe, peckave i umorne oči!

Tamno lisnato povrće

Kelj, špinat, i raštika su bogati vitaminima C i E. Sadrže i karotenoide lutein i zeaksantin. Ovi biljni oblici vitamina A, mogu sniziti rizik od dugoročnih bolesti oka, uključujući senilnu makularnu degeneraciju i kataraktu.

Losos

Mrežnici su potrebne dvije vrste omega 3 masnih kiselina: DHA i EPA. Njih možete pronaći u masnijoj ribi kao što je losos, tuna, pastrva i drugi morski plodovi. Omega 3 masne kiseline također štite oči od senilne makularne degeneracije i glaukoma. Niske razine tih masnih kiselina su povezane sa suhoćom očiju.

Slatki krumpir

Voće i povrće narančaste boje, kao što je slatki krumpir, mrkva, dinja, mango i marelica, sadrži velike količine beta-karotena. To je oblik vitamina A koji pomaže noćnom vidu, sposobnosti da se oči prilagode tami. Slatki krumpir obiluje vitaminom C i sadrži malo manje vitamina E.

Nemasno meso i perad

Cink nosi vitamin A iz jetre do mrežnice. Kamenice imaju više cinka od bilo koje druge vrste hrane. Visoki udio cinka možemo pronaći u govedini, svinjetini i piletini.

Provjerite što oči otkrivaju o vašem zdravlju!

Grah i mahunarke

Vegetarijanska prehrana, nemasne namirnice i vlakna mogu održati oštrinu vida i usporiti senilnu makularnu degeneraciju. Slanutak, crni grah i leća sadrže visoki udio cinka.

Jaja

Jaja sadrže cink, a njihova žuto-narančasta boja blokira štetno plavo svjetlo i štiti mrežnicu od oštećenja.

Tikva

Tikva sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, vitamin C i cink. Zimska vrsta tikve sadrži također vitamin A i omega 3 masne kiseline.

Brokula i prokulice

Ovo povrće obiluje vitaminom A (kao što je lutein, zeaksantin i beta-karoten), vitaminom C i vitaminom E. To su sve antioksidansi koji štite oči od slobodnih radikala.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije