Ovih 10 namirnica iskoristite za zdravlje očiju!
Crvena paprika
Paprika sadrži najviše vitamina C po kaloriji. To je dobro za krvne žile u očima a znanstvenici smatraju da može sniziti rizik od dobivanja katarakte. Cvjetača, papaja i jagode također sadrže velike doze vitamina C. Toplina i termička obrada uništavaju vitamin C pa je najbolje konzumirati sirovo voće i povrće. Paprike intenzivne boje obiluju vitaminima A i E.
Suncokretove sjemenke i orašasti plodovi
28 g ovih sjemenki ili badema, sadrži pola dnevnog unosa vitamina E. Istraživanja pokazuju da vitamin E, u kombinaciji s ostalim hranjivim tvarima, može usporiti razvoj senilne makularne degeneracije. Vitamin E također pomaže u prevenciji katarakte. Lješnjaci, kikiriki i maslac od kikirikija su također dobri izvori vitamina E.
Saznajte što možete učiniti ako imate suhe, peckave i umorne oči!
Tamno lisnato povrće
Kelj, špinat, i raštika su bogati vitaminima C i E. Sadrže i karotenoide lutein i zeaksantin. Ovi biljni oblici vitamina A, mogu sniziti rizik od dugoročnih bolesti oka, uključujući senilnu makularnu degeneraciju i kataraktu.
Losos
Mrežnici su potrebne dvije vrste omega 3 masnih kiselina: DHA i EPA. Njih možete pronaći u masnijoj ribi kao što je losos, tuna, pastrva i drugi morski plodovi. Omega 3 masne kiseline također štite oči od senilne makularne degeneracije i glaukoma. Niske razine tih masnih kiselina su povezane sa suhoćom očiju.
Slatki krumpir
Voće i povrće narančaste boje, kao što je slatki krumpir, mrkva, dinja, mango i marelica, sadrži velike količine beta-karotena. To je oblik vitamina A koji pomaže noćnom vidu, sposobnosti da se oči prilagode tami. Slatki krumpir obiluje vitaminom C i sadrži malo manje vitamina E.
Nemasno meso i perad
Cink nosi vitamin A iz jetre do mrežnice. Kamenice imaju više cinka od bilo koje druge vrste hrane. Visoki udio cinka možemo pronaći u govedini, svinjetini i piletini.
Provjerite što oči otkrivaju o vašem zdravlju!
Grah i mahunarke
Vegetarijanska prehrana, nemasne namirnice i vlakna mogu održati oštrinu vida i usporiti senilnu makularnu degeneraciju. Slanutak, crni grah i leća sadrže visoki udio cinka.
Jaja
Jaja sadrže cink, a njihova žuto-narančasta boja blokira štetno plavo svjetlo i štiti mrežnicu od oštećenja.
Tikva
Tikva sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, vitamin C i cink. Zimska vrsta tikve sadrži također vitamin A i omega 3 masne kiseline.
Brokula i prokulice
Ovo povrće obiluje vitaminom A (kao što je lutein, zeaksantin i beta-karoten), vitaminom C i vitaminom E. To su sve antioksidansi koji štite oči od slobodnih radikala.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345