Marija Matošin: biljne alternative kravljem mlijeku i njihova priprema kod kuće

Marija Matošin: biljne alternative kravljem mlijeku i njihova priprema kod kuće

Marija Matošin: biljne alternative kravljem mlijeku i njihova priprema kod kuće
  • Objavljeno: Srijeda, 10.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Marija Matošin

Kravlje mlijeko jedan je od najčešćih alergena kod odraslih i djece. Ono sadržava više od 20 različitih bjelančevina koje mogu izazvati alergijsku reakciju, a najpoznatiji je problem alergije i intolerancije na laktozu. Intolerancija laktoze je nesposobnost tijela da probavi laktozu, tj. šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku.

Za razgradnju mliječnog šećera potreban je enzim laktaza. Tu je još i problem kazeina, najčešće korištenog mliječnog proteina u prehrambenoj industriji.

Simptomi intolerancije na laktozu

Simptomi intolerancije su najčešće nadutost, vjetrovi, bolovi u trbuhu i proljev ili opstipacija. No, problemi vezani za lošu probavljivost te alergiju na laktozu mogu biti i puno kompleksniji i ne smiju se ignorirati.

Danas je poznato da je problem razgradnje mliječnog šećera prirodno češći kod odraslih nego kod djece, tj. smatra se da je velik broj odraslih osoba u periodu mladosti prestao ili počeo proizvoditi smanjeni obujam enzima laktaze.

Zbog manjka laktaze, laktoza u crijevima fermentira jer se ne može u potpunosti razgraditi. Smanjena proizvodnja laktaze u odnosu na dječju dob odrasloj osobi može tada prouzročiti probavne smetnje kod unosa proizvoda koji sadrže laktozu. Smatra se kako odraslim osobama mlijeko životinjskog podrijetla nije potrebno u svakodnevnoj prehrani.

Mlijeko životinjskog podrijetla smatra se upalnom namirnicom i može odmagati normalnom radu imunološkog sustava. Stoga, ako zaista imate problem s alergijama ili nekim tipom autoimunih bolesti preporuka je okrenuti se biljnim alternativama.

Biljno mlijeko

Razna biljna „mlijeka", kao alternativa mlijeku životinjskog podrijetla, već godinama uživaju sve veći interes šire publike. Danas su na policama supermarketa dostupne razne verzije biljnih „mlijeka“ tj. napitaka, a najpoznatija su svakako mlijeka od riže i soje, orašida, kokosa, i zobi.

No, biljno mlijeko je zaista lako napraviti i kod kuće. Priprema biljnog mlijeka kod kuće vrlo je jednostavna. Osim toga, pruža vam mogućnost da sami birate koje ćete namirnice koristiti te koja će biti kvaliteta tih namirnica kako bi maksimalno prilagodili nutritivnu vrijednost napitka svojim potrebama.

Vrste biljnih mlijeka koje lako možete pripremiti kod kuće

1. Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko odličan je izvor proteina, antioksidansa, vitamina i minerala te vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Selen u bademima potiče rad imunološkog sustava i tako pomaže u borbi protiv raznih bolesti dok mangan pomaže u aktivaciji enzima probavnog sustava.

Ovo mlijeko ima karakterističan orašast okus te se sjajno slaže s čokoladnim kašicama, a izvrstan je i kod pripreme kakaa i raznih smoothieja ili frapea. No, bademovo mlijeko nije prikladno za osobe alergične na orašide. S obzirom na to da se ne radi o žitarici, bademi ne sadrže gluten pa je ovo mlijeko gluten free.

Isprobajte recept za zdraviju čokoladnu kašicu by Marija Matošin. Recept potražite klikom na link ili na fotografiju.

2. Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko bogat je izvor vlakana, aminokiselina, vitamina i minerala. Ugljikohidrati iz zobi su sporo probavljivi čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi. Zobeno mlijeko je, za razliku od orašastih mlijeka, konzistentnije pa je odlična zamjena kod izrade raznih tijesta. Osim mlijeka, za alergičare je zob odlična za njegu kože kod pojave atopijskog dermatitisa.

Zob prirodno sadrži gluten pa treba pripaziti na to kod kupnje mlijeka u trgovinama. Kod kuće pak, ako koristite gluten free zob možete sami pripremiti zobeno mlijeko koje će biti prikladno i za alergične.

3. Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko je, uz rižino, možda najbolji izbor za osobe sklone alergijama s obzirom na to da je alergija na sam plod kokosa jako rijetka, a kokos nije žitarica pa ne sadrži gluten. Iako je kokos službeno klasificiran kao voće, ACAAI navodi ga u skupini orašastih plodova, no osobe alergične na orašide rijetko razvijaju alergiju i na kokos. Kokos ima antimikrobno djelovanje, a osim toga stimulira rast dobrih bakterija u crijevima što je jako važno za zaštitu crijevne flore.

Kako pripremiti biljno mlijeko kod kuće?

Za pripremu biljnog mlijeka kod kuće potrebno vam je:

1. „Milk maker“ ili običan snažniji blender.

2. Vrećica za izradu biljnog mlijeka, obična pamučna gaza ili cjediljka s gustim dnom.

3. Staklenka u koju ćete pohraniti gotovo mlijeko.

Ako nemate svoj „milk maker“ dovoljan će biti dobar blender i jedna obična pamučna gaza ili cjediljka s gustim dnom. Odličan, a vrlo jeftin pomagač je vrećica za cijeđenje mlijeka koju možete kupiti u raznim specijaliziranim trgovinama. Procedura pripreme je gotovo jednaka kod svih biljnih mlijeka, no jednostavnije verzije su recimo mlijeka od orašida koja vam mogu biti baza za daljnje istraživanje. Recepte možete pronaći na www.sweetmonkeymind.com. Ohrabrite se i probajte sami!

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije