Petra Terner i Crohnova bolest: jesti u restoranu ili ne?

Petra Terner i Crohnova bolest: jesti u restoranu ili ne?

Petra Terner i Crohnova bolest: jesti u restoranu ili ne?
  • Objavljeno: Utorak, 15.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Odgovor na pitanje jesti u restoranu ili ne, ako imate Crohnovu bolest, svakako je bitno povezati s fazom vaše bolesti. Ako se nalazite u akutnoj fazi s pojačanim simptomima, vrlo je važno pridržavati se striktnih uputa i pravila prehrane. Kada ta faza prođe možete si priuštiti i odlazak u restoran.

Sada kad su se terase otvorile, a restorani ponovno normalno rade, svakako je preporučljivo da se počastite pokojim izlaskom na ručak ili večeru. Koristit će vam za podizanje samopouzdanja, a neće štetiti vašoj bolesti.

Iako se ne nalazite u akutnoj fazi bolesti, svejedno trebate pripaziti na neke stvari prilikom odabira restorana i hrane!

1. Idite samo u provjerene restorane koje vam je netko preporučio.

2. Prije odlaska se savjetujte s osobama koje imaju slične probleme kao i vi, kako biste odabrali mjesto koje je provjereno i sigurno za vas.

3. Nemojte se sramiti svoje bolesti. Nema ništa loše u tome da u restoranu zatražite popis namirnica kao i da s kuharom porazgovarate o načinu pripreme.

Više savjeta i recepata koje za vas piše Petra Terner pročitajte na poveznici.

4. Pokušajte, za početak, odabrati jela za koja znate da vam neće štetiti. To su primjerice odrezak bijelog mesa na žaru s kuhanim povrćem, bijela riba s kuhanim krumpirom i blitvom i slična jela.

5. Ako želite naručiti salatu, zamolite u restoranu da ju pripreme bez začina te ju sami začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Ako salata sadrži namirnicu koju ne smijete jesti, zamolite da tu namirnicu izostave iz vašeg jela.

6. Ako želite naručiti tjesteninu ili rižoto, zamolite da vaše jelo ne pripreme s vrhnjem, lukom i češnjakom.

7. Ako poželite uz obrok jesti kruh, zamolite da vam ga kratko tostiraju.

Zapamtite, konobari i kuhari su jako susretljivi. Uvijek ima onih restorana koji ne žele izaći u susret, no takvih je zaista malo. Samo se odvažite i skupite hrabrost.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije