Petra Terner: zamjene za klasična jela kod Crohnove bolesti

Petra Terner: zamjene za klasična jela kod Crohnove bolesti

Petra Terner: zamjene za klasična jela kod Crohnove bolesti
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Petra Terner

Crohnova bolest spada u kronične bolesti koja se može pojaviti u bilo kojem periodu života. Definiranje adekvatne prehrane može biti težak zadatak jer se često oboljeli nađu pred zidom i s mnogo pitanja u glavi.

Eliminacijskom dijetom i istraživanjem jela koja najviše odgovaraju mojem organizmu, pronašla sam i adekvatne zamjene za jela koja bih inače morala u potpunosti eliminirati. Potrudila sam se prikupiti nekoliko savjeta i za vas.

1. Pohano meso

Sama pomisao na masna jela pripremljena u dubokoj masnoći zasigurno vas tjera na sjećanje da ste barem jednom osjetili posljedice tih jela. No, uživanje u pohanom mesu i pečenim krumpirima ne mora biti nedostižno. Ako volite pohano meso možete ga od sada pripremati gotovo na jednak način uz male preinake. Smjesu napravite na isti način kao da radite klasično pohanje, samo postupak završite u pećnici ili u fritezi na vrući zrak. Preporuka je da odaberete pileće ili pureće bijelo meso.

2. Pommes frites

Slična situacija je s popularnim krumpirićima koje možete pripremati u pećnici na papiru za pečenje, a ako ste otvoreni za nove okuse, pommes frites možete pripremiti i od pečenih prutića mrkve i batata. Povrće je potrebno samo narezati na tanke prutiće, oprati i osušiti od vode, posložiti na papir za pečenje, posoliti, preliti s nekoliko kapi maslinovog ulja i peći u pećnici dok ne omekšaju i dobiju zlatno smeđu boju.

3. Pizza

Uf pizza…tko ne voli pizzu, ali sama pomisao na originalni recept, stvara nadutost u trbuhu. Postoje brojne varijacije popularnog recepta. Mi najviše pripremamo pizzu s beskvasnim tijestom uz dodatak mozzarele i povrća, a u zadnje vrijeme počeli smo isprobavati i ne-klasične podloge koje su se pokazale odličnima. Podloga od batata i mrkve s nadjevom od vašeg omiljenog povrća bit će zdrava varijanta omiljenog recepta.

4. Lazanje

Lazanje su još jedan od recepata koje sam morala izbaciti iz jelovnika, ali nisam se predala dok nisam našla recept koji odgovara mojim crijevima. Klasičan bešamel umak zamijenila sam kombinacijom ghee maslaca, vode i mlijeka bez laktoze, a masnija punjenja, punjenjem od povrća ili pirjane piletine.

5. Hamburger

Još jedan fast food recept koji može imati zdraviju varijantu. Umjesto mesa, odaberite pogačicu od povrća ili soje te je upotpunite umakom od rajčice i svježim povrćem koje volite. Umjesto svježeg peciva, odaberite odstajalo pecivo kratko popečeno u tosteru.

Isprobajte vege burger (Crohn friendly) by Petra Terner. Recept potražite klikom na poveznicu ili fotografiju.

Svako jelo može imati svoju modificiranu varijantu. Ničeg se ne morate odreći, morate samo pronaći verziju koja odgovara vašem organizmu.

Više savjeta o prehrani kod Crohnove bolesti potražite na poveznici!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije