Pogačice sa sirom, šunkom i mladim lukom: Mirisne i mekane, idealan su dodatak blagdanskom stolu

Pogačice sa sirom, šunkom i mladim lukom: Mirisne i mekane, idealan su dodatak blagdanskom stolu

Pogačice sa sirom, šunkom i mladim lukom: Mirisne i mekane, idealan su dodatak blagdanskom stolu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ove su pogačice zapravo sconesi, britanski klasik koji se nezaobilazno poslužuje u vrijeme popodnevne čajanke diljem Commonwealtha. Mogu biti slatki ili slani, ovisno o ukusu i dodacima. Dok neki preferiraju suho voće i čokoladu, neki ih obogaćuju sirevima, šunkom i povrćem. Osim toga, mogu se poslužiti s džemom, desertnom kremom, maslacem ili svježim voćem, pružajući bezbroj mogućnosti za kombiniranje okusa.

Priprema sconesa je brza i jednostavna, što ih čini savršenim izborom za brzi doručak, popodnevnu užinu ili čak desert. Nakon što se sastojci brzo umijese i oblikuju u male kuglice, pogačice se peku u pećnici dok ne postanu zlatno-smeđe. U nastavku donosimo popis sastojaka i puni postupak pripreme za ovu ukusnu poslasticu fantastičnu za svaku prigodu.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g maslaca
  • 100 g topljivog sira po izboru
  • 100 g kuhane šunke
  • 2 mlada luka
  • 1 jaje
  • 125 ml mlijeka

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  3. Dodajte hladni maslac i trljajte ga u suhe sastojke dok smjesa ne postane mrvičasta.
  4. Dodajte naribani sir, kockice šunke i nasjeckani mladi luk te lagano promiješajte.
  5. U drugoj zdjeli razbijte jaje, dodajte mlijeko i dobro promiješajte.
  6. Polako ulijte mliječnu smjesu u suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete mekano tijesto.
  7. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i lagano ga oblikujte u krug debljine oko 2 cm.
  8. Koristeći okrugli kalup ili čašu, izrežite krugove sconesa i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
  9. Pecite sconese u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđi.
  10. Poslužite tople sconese sa svježim maslacem i uživajte!

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije