Špageti carbonara: Jedini recept koji vam treba, sa samo 5 sastojaka
Carbonara je dobro poznato jelo od špageta, slanine i karakterističnog umaka od jaja. Nastala je tijekom Drugog svjetskog rata u Rimu, kada su talijanski ugljenari - poznati i kao "carbonari" - pronalazili načine kako da se što jednostavnije i jeftinije prehrane. Tijekom povijesti su osnovni sastojci poput tjestenine, jaja, slanine te sira pecorino ili parmigiano postali prepoznatljivi sastojci carbonare diljem svijeta, gdje se i danas poslužuje.
Trik kako spriječiti koagulaciju jaja u carbonari je u pravilnom postupku pripreme. Naime, nakon što se tjestenina skuha al dente, važno je maknuti je s vatre prije nego što se doda smjesa jaja i sira. Također, umak se mora dodavati postupno i brzo promiješati kako bi se ravnomjerno rasporedio po tjestenini, sprječavajući time zgrušavanje.
Sastojci:
- 200 g tjestenine spaghetti
- 100 g slanine
- 2 jaja
- 50 g parmezana
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
- Najprije skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Dok se tjestenina kuha, stavite slaninu na suhu tavu i pržite je dok ne postane hrskava.
- U zdjeli pomiješajte jaja, parmezan i crni papar.
- Kad je tjestenina gotova, ocijedite je i stavite je natrag u tavu s pancetom ili slaninom.
- Maknite tavu s vatre, a zatim dodajte smjesu jaja i parmezana te brzo promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Poslužite odmah i uživajte!
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Čudo od čokolade: Recept za čudesno jednostavan kolač od samo nekoliko sastojaka
-
Recept za varivo od graha uz koji vam neće trebati ni jedan drugi!
-
Svi pričaju o krafnama, a nama se baš jedu kremšnite - donosimo najbolji recept!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Mirisna peciva u obliku bundeve
2 h12345 -
Recept tjedna
Klasične oblatne prema bakinom receptu
30 min12345 -
Recept mjeseca
Kokos kuglice bez bijelog šećera koje se...
15 min12345