Prestanite raditi ove greške kada pripremate kajganu!

Prestanite raditi ove greške kada pripremate kajganu!

Prestanite raditi ove greške kada pripremate kajganu!
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brojna istraživanja su pokazala da su jaja zdrava jer imaju odlična nutritivna svojstva. Jedno jaje ima oko 75 kalorija, 7 grama proteina, 5 grama masti i 1.6 gram zasićenih masti. Jaja su jako dobar izvor vitamina, minerala i karotenoida.

Jedno jaje će zadovoljiti 10% od dnevne potrebe za proteinima i smanjit će rizik od nastanka anemije. Jako je dobar izvor folne kiseline čiji se unos naročito preporuča trudnicama. Dosadašnja istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija jaja može smanjiti rizik od nastanka pretilosti jer jaja pomažu u kontroli apetita i smanjuju žudnju za nezdravim grickalicama.

Provjerite što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja!

Kajgana je jedan od najjednostavnijih zdravih obroka ako se pripremi na zdrav način. Donosimo vam najčešće greške u pripremanju kajgane, a jednu od njih sigurno radite.

Dodajete tekućinu

Ako u kajganu dodajete malo mlijeka, vrhnja za kuhanje ili vode, narušavate okus obroka i nutritivna svojstva jaja. Ta tekućina će se tijekom termičke obrade u potpunosti odvojiti od jaja.

Tučete jaja prije termičke obrade

Kada jaja tučete prije nego ih pečete u njih dodajete zrak. Što ih više tučete, to više zraka dodajete. Neke osobe tuku jaja prije pečenja kako bi ujednačili žumanjke i bjelanjke. Ako planirate nastaviti tući jaja, ne radite to dulje od 30 sekundi i nikako nemojte to raditi vilicom.

Jaja solite prije pečenja

Dodajete li prstohvat soli u jaja prije nego ih pečete? Na taj način im uklanjate vlagu i jaja postaju suha. Jaja uvijek začinite pred sami kraj kuhanja ili na samom kraju. Osim što će jaja ostati sočna, trebat će vam i manje soli, što znači da će jaja biti zdravija.

Pripremite kajganu s rajčicama, lukom i paprikom!

Dodajete svježe povrće

Povrće je bez sumnje zdravo i potrebno je jesti ga što više. No, povrće sadrži određeni postotak vode i jaja će izgubiti svoja nutritivna svojstva. Umjesto dodavanja u jaja, povrće skuhajte odvojeno, dobro ocijedite i dodajte u kajganu na samom kraju. Povrće će biti puno ukusnije i zdravije jer ste ga kuhali, umjesto pržili na ulju.

Koristite veliku tavu

Ako pripremate kajganu za dvije osobe, nema potrebe da koristite veliku tavu. Njoj će trebati puno više vremena da se zagrije i trebat će vam puno više ulja. Što je veća površina tave, to će se jaja više raširiti po toj površini, prekuhati se ili izgorjeti. Veličinu tave prilagodite porciji koju pripremate.

Pripremite kajganu sa špinatom!

Pečete jaja na jakoj vatri

Jaja su osjetljiva na temperaturu i nema potrebe peći ih na jakoj vatri. Jaka vatra će ih isušiti i uništiti gotovo sve nutritivne spojeve koje sadrže. Jaja kuhajte na laganoj vatri 5 do 7 minuta, umjesto na jakoj vatri 45 sekundi. Kajgana će biti mekana, kremasta i sočna a na kraju krajeva, i puno zdravija.

Mičete ih s vatre tek kada su gotova

Baš kao i komad mesa ili ribe, jaja se nastavljaju kuhati čak i kada ih maknete s vatre. To znači da ih možete ukloniti s vatre prije nego su gotova. Uklonite tavu s vatre i stavite ih na tanjur. Jaja će se nastaviti kuhati još dodatnu minutu i bit će savršeno termički obrađena do trenutka kada ih počnete jesti.

Provjerite sve recepte za pripremu kajgane!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije