Prilagodite jelovnik svojim godinama

Prilagodite jelovnik svojim godinama

Prilagodite jelovnik svojim godinama
  • Objavljeno: Srijeda, 01.04.2009.
  • Broj pregleda: 11.109
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dvadesete - dozvoljeni unos kalorija do 2.000

Vaš metabolizam je u svojoj najbržoj fazi, ali pretjeran unos alkohola, gotova jela i brza hrana mogu dovesti do problema s težinom. Ograničite se na tri alkoholna pića, a što se prehrane tiče, probajte što češće sami pripremati svoje obroke umjesto da jedete vani. Jedite sve vrste voća i povrća i to najmanje pet porcija dnevno. Na jelovniku bi se jednom tjedno trebala naći i masna riba (skuša, tunjevina, šaran, som).

Provjerite koja je vrsta prehrane najzdravija!

Tridesete - dozvoljeni unos kalorija do 1.940

Ako ste u međuvremenu rodili, vjerojatno vam je ostao višak kilograma, a i mišići počinju gubiti tonus. Jedite hranu bogatu vlaknima, povrće i žitarice koje su zasitne i ne pretjerano kalorične. U okviru menija obavezno nađite mjesta za integralnu tjesteninu, zobenu kašu i integralna peciva sa sjemenkama.

Četrdesete - dozvoljeni unos kalorija do 1.925

Ako niste fizički aktivni, izgubit ćeš do tri kilograma mišića u ovom desetljeću života, a masnoće ćete nakupljati čak do tri puta brže nego ranije. Samo malo smanjivanje porcija učinit će veliku razliku. Barem jednom dnevno jedite soju, pijte sojino mlijeko i jedite tofu. Isto tako, dobro će vam činiti i bobičasto voće (kupine, maline, borovnice, ribizle, jagode), kao i orašasto voće (orasi, lješnjaci, bademi), koje bi trebalo jesti jednom dnevno pet puta tjedno.

Pedesete - dozvoljeni unos kalorija do 1.900

Hormonske promjene mogu u ovim godinama izazvati i promjenu težine. Važno je smanjiti unos slatke hrane i šećera, koji povećavaju masnoće u krvi. Potrebno je jesti oko 150 kalorija manje nego preije 30 godina. Jogurt bi trebalo biti osnova jednog do dva obroka dnevno. Jednom tjedno bi se u vašem tanjuru trebala naći jetra, neophodna za zdravlje kostiju i sprečavanje anemije.

Šezdesete - dozvoljeni unos kalorija do 1.900

Vaše su potrebe gotovo iste kao i u pedesetim, sve dok aktivnost tijela održavate na istom nivou. Ako ste oduvijek bili mršavi, sada je vrijeme da nabacite koji kilogram jer će svaka moguća buduća bolest trošiti rezerve tjelesne masti. U prehranu uključite orašasto voće i zdrave masnoće.

Isprobajte prehranu prema životnoj dobi žene!

Sedamdesete - dozvoljeni unos kalorija do 1.800

Nakon 75 godine života potrebno vam je samo 1.800 kalorija ako ste manje aktivni. Osim toga, primijetit ćete i da vam je apetit smanjen. Hrana bogata cinkom kao što su morski plodovi, crveno meso i žitarice pomaže jačanju imunološkog sustava, čuva funkciju prostate i pomaže u zacjeljivanju rana. Pored toga, bar jednom tjedno jedite jetru, dok bi jušna žlica pšeničnih klica trebala biti vaš obrok jednom dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije