Recept za sekeli gulaš: Kombinacija svinjetine i kiselog kupusa u kojoj uživamo tijekom zime, ali i proljeća

Recept za sekeli gulaš: Kombinacija svinjetine i kiselog kupusa u kojoj uživamo tijekom zime, ali i proljeća

Recept za sekeli gulaš: Kombinacija svinjetine i kiselog kupusa u kojoj uživamo tijekom zime, ali i proljeća
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Sekeli gulaš je tradicionalno jelo koje potječe iz Mađarske. Postoji priča prema kojoj je sekeli gulaš dobio ime po mađarskom piscu i novinaru Jozsefu Szekelyju, koji je jednog dana došao u gostionicu taman prije zatvaranja i htio nešto pojesti. Budući da je došao kasno, imali su samo sastojke za ovo jelo koje je s vremenom postalo vrlo popularno.

Sekeli gulaš se tradicionalno poslužuje s prilozima kao što su pire krumpir, restani krumpir ili palenta. Ako i dalje tražite recept za pire krumpir koji će svaki puta ispasti savršeno, donosimo ga ovdje.

Sastojci:

  • 500 g svinjetine (od plećke ili vrata)
  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 glavica crvenog luka
  • malo ulja ili svinjske masti
  • sol i papar po ukusu
  • 1 dl pasirane rajčice

Priprema:

  1. Nasjeckajte glavicu luka, prepržite je na masti ili ulju. Dodajte meso i pržite ga dok ne bude pečeno sa svih strana.
  2. Meso posolite i podlite s dva decilitra vode i pustite ga da se pirja na laganoj vatri.
  3. Tijekom pirjanja podlijevajte vodom cca pola sata ili dok meso ne bude mekano.
  4. Kad je meso omekanilo dodajte kiseli kupus i pasiranu rajčicu.
  5. Sve zajedno pirjajte još 15 minuta dok se kupus ne skuha i poveže s mesom. Kušajte i dodajte soli i papra ako je potrebno.
  6. Poslužite s restanim krumpirom, pire krumpirom ili palentom.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije