Slavonski čobanac: Recept za tradicionalni gulaš s tri vrste mesa koji obožavamo

Slavonski čobanac: Recept za tradicionalni gulaš s tri vrste mesa koji obožavamo

Slavonski čobanac: Recept za tradicionalni gulaš s tri vrste mesa koji obožavamo
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Ako ste ljubitelj mesa, a uz to nemate ništa protiv toga da pojedete nešto "na žlicu" onda je tradicionalni slavonski čobanac jelo po vašoj mjeri. Najčešće se priprema s tri vrste mesa pa mnogu uz junetinu i svinjetinu dodaju piletinu, no mi smo istinski obožavatelji klasike pa biramo - divljač.

Istina je da ćete za pripremu ovog specijaliteta trebati izdvojiti nešto više vremena, no ako ste ga već probali, i sami znate da ćete se isplatiti. A ako vam je slavonski čobanac još uvijek nepoznanica, onda je pravi trenutak da ga kušate i to pripremljeno upravo prema ovom receptu.

Sastojci:

  • 300 g junećeg mesa (npr. but)
  • 300 g mesa divljači (npr. divlja svinja ili srnetina)
  • 300 g svinjskog mesa (npr. vrat)
  • 2 velike crvene paprike
  • 2 velike glavice crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 veće mrkve
  • 2 veća krumpira
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica slatke paprike
  • 1 žlica ljute paprike (po želji)
  • 1 lovorov list
  • sol i papar po ukusu
  • 500 ml goveđeg temeljca ili vode

Priprema:

  1. Pripremite meso tako da ga narežete na kockice. Luk, češnjak, papriku, mrkvu i krumpir također narežite.

  2. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.

  3. Dodajte meso u lonac i pržite dok ne postane smeđe sa svih strana.

  4. Dodajte past od rajčice, slatku papriku, ljutu papriku, suhi bosiljak, sol i papar te dobro promiješajte.

  5. Nakon što se začini lijepo sjedine s mesom, dodajte papriku, mrkvu i krumpir te prelijte goveđim temeljcem ili vodom. Promiješajte sve sastojke.

  6. Smanjite vatru, pokrijte lonac i kuhajte čobanac na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso i povrće ne omekšaju, a umak se zgusne.

  7. Kušajte i po potrebi dodajte više soli ili papra.

Poslužite toplo uz svježi kruh. Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije