Savršen pileći paprikaš - jednostavan za pripremu i jako ukusan!

Savršen pileći paprikaš - jednostavan za pripremu i jako ukusan!

Savršen pileći paprikaš - jednostavan za pripremu i jako ukusan!
  • Objavljeno: Utorak, 16.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pileći paprikaš je ukusno jelo s bogatom tradicijom u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a posebno je popularno u srednjoj Europi. Na našim se prostorima ovaj topao i okrepljujući specijalitet priprema s različitim varijacijama i dodacima, ali osnova ostaje ista - sočna piletina kuhana u umaku od paprike, rajčice, luka i začina.

Za pripremu pilećeg paprikaša se obično koristi tamno pileće meso, batak ili zabatak. Ključni sastojak ovog jela je paprika koja mu daje prepoznatljiv okus, dok mu crvena paprika u prahu dodaje karakterističnu boju. U umaku se također može koristiti rajčica, domaći povrtni temeljac i različiti začini poput peršina i lovora, na primjer. Pileći paprikaš se tradicionalno poslužuje uz tjesteninu, palentu ili kruh čime se postiže savršena kombinacija okusa i tekstura. Osim što je ukusno, ovo je jelo i nutritivno bogato zbog visokog sadržaja proteina u piletini te vitamina i minerala iz povrća.

Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka ili zabataka narezanih na manje komade (može i pola-pola)
  • 2 velika luka, sitno nasjeckana
  • 2 crvene paprike, narezane na trakice
  • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 3 žlice suncokretovog ulja
  • 2 žlice mljevene crvene paprike
  • 1 konzerva pelata (400 g)
  • 2 dl pilećeg temeljca
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 1 lovorov list
  • svježe nasjeckani peršin za posipanje

Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri zagrijte suncokretovo ulje, dodajte pileće meso i pržite ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju s obje strane. Maknite meso iz tave i stavite ga na stranu.
  2. U istu tavu dodajte nasjeckani luk i crvenu papriku te pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte češnjak i pržite još 1-2 minute.
  3. Vratite prženo pileće meso u tavu s povrćem. Dodajte mljevenu crvenu papriku i dobro promiješajte kako bi meso bilo ravnomjerno obloženo začinima.
  4. Dodajte pelate, pileću juhu, lovorov list, sol i papar.
  5. Smanjite vatru, stavite poklopac i pustite da se krčka 30-40 minuta ili dok meso ne bude mekano i sočno, a umak dovoljno gust.
  6. Prije posluživanja maknite lovorov list, posipajte svježim peršinom i poslužite uz palentu, tjesteninu ili domaći kruh.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije