Sol: Bijeli kristali na stolu

Sol: Bijeli kristali na stolu

Sol: Bijeli kristali na stolu
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je u stvari kuhinjska sol?

Sol je "stara" tisućama godina, a drevni narodi smatrali su je "božjim darom". Za nju su vezana brojna vjerovanja. U našem narodu, i danas, na pragu mnogih domaćinstava dočekat će vas simboli mira i gostoprimstva - kruh i sol.

S obzirom na način proizvodnje na tržištu je prisutno više vrsta kuhinjske soli:

  • 1. Morska sol - dobiva se iz morske vode, a prerađuje u solanama. Primarna je u prehrani ljudi, jer pored sadržaja natrij klorida (92-97%) sadrži i kloride kalija i magnezija (2%) i oligoelemente od kojih je posebno bitan jod.
  • 2. Kuhana sol - dobiva se iz podzemnih nalazišta. Pošto obično sadrži primjese (pijesak i sl.) najprije se otapa u vodi, a zatim se sol izdvaja isparavanjem. Tako dobivena sol naziva se varena ili kuhana sol.
  • 3. Kamena sol - dobiva se kopanjem rude, nakon čega se ona melje i po potrebi jodira. I kamena i varena sol jodiraju se dodatkom kalijeva jodida. Na 1 kg soli dodaje se 10-15 mg kalij-jodida.

Iako kuhinjsku sol mnogi ubrajaju u začine, ona nije začin u stvarnom smislu te riječi, već mineral koji upotrebljavamo za poboljšanje okusa jela i konzerviranje namirnica (voća, povrća, mesa, sira... ). Ovaj obavezan "član" domaćinstva caruje našim trpezama i ukoliko zloupotrijebimo njegovu primjenu (koristimo ga u prekomjernim količinama) može postati vrlo opasan neprijatelj našeg zdravlja. U cilju očuvanja svog zdravlja neophodno je da vodite računa o pravilnom doziranju kuhinjske soli. Preporučujemo vam ograničenje unosa soli na svega 2-3 g dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije