Sol: Bijeli kristali na stolu
Što je u stvari kuhinjska sol?
Sol je "stara" tisućama godina, a drevni narodi smatrali su je "božjim darom". Za nju su vezana brojna vjerovanja. U našem narodu, i danas, na pragu mnogih domaćinstava dočekat će vas simboli mira i gostoprimstva - kruh i sol.
S obzirom na način proizvodnje na tržištu je prisutno više vrsta kuhinjske soli:
- 1. Morska sol - dobiva se iz morske vode, a prerađuje u solanama. Primarna je u prehrani ljudi, jer pored sadržaja natrij klorida (92-97%) sadrži i kloride kalija i magnezija (2%) i oligoelemente od kojih je posebno bitan jod.
- 2. Kuhana sol - dobiva se iz podzemnih nalazišta. Pošto obično sadrži primjese (pijesak i sl.) najprije se otapa u vodi, a zatim se sol izdvaja isparavanjem. Tako dobivena sol naziva se varena ili kuhana sol.
- 3. Kamena sol - dobiva se kopanjem rude, nakon čega se ona melje i po potrebi jodira. I kamena i varena sol jodiraju se dodatkom kalijeva jodida. Na 1 kg soli dodaje se 10-15 mg kalij-jodida.
Iako kuhinjsku sol mnogi ubrajaju u začine, ona nije začin u stvarnom smislu te riječi, već mineral koji upotrebljavamo za poboljšanje okusa jela i konzerviranje namirnica (voća, povrća, mesa, sira... ). Ovaj obavezan "član" domaćinstva caruje našim trpezama i ukoliko zloupotrijebimo njegovu primjenu (koristimo ga u prekomjernim količinama) može postati vrlo opasan neprijatelj našeg zdravlja. U cilju očuvanja svog zdravlja neophodno je da vodite računa o pravilnom doziranju kuhinjske soli. Preporučujemo vam ograničenje unosa soli na svega 2-3 g dnevno.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345