Što su i za što se koriste proteini sirutke?

Što su i za što se koriste proteini sirutke?

Što su i za što se koriste proteini sirutke?
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sirutka je vodenasti dio mlijeka koji se počinje odvajati tijekom pripremanja sira. Proteini sirutke se često koriste kao dodatak prehrani, kao zamjena za mlijeko kod osoba koje su intolerantne na laktozu i kao dodatak dječjoj prehrani.

Proteini sirutke se također koriste za ublažavanje simptoma alergija, astme, regulaciju visokog kolesterola, pretilost, mršavljenje i prevenciju dječjih alergija.

Kako djeluju?

Sirutka je odličan izvor proteina koji mogu upotpuniti svakodnevnu prehranu. Proteini sirutke također mogu pozitivno djelovati na imunološki sustav.

Moguća učinkovitost

Povećanje sportske izdržljivosti

Neka klinička istraživanja su dokazala da uzimanje proteina sirutke nakon treninga snage povećava postotak mišićne mase, snagu i kondiciju.

Zdravo debljanje

Neke osobe imaju problema s preniskom tjelesnom težinom. Za njih proteini sirutke mogu biti odličan izbor jer potiču povećanje mišićne mase. Također su dobri za prevenciju prekomjernog mršavljenja kod osoba koje pate od HIV-a.

Saznajte kako se zdravo udebljati!

Nedovoljno dokazana učinkovitost

Zamjena za mlijeko

Istraživanja pokazuju da sirutka može biti dobra zamjena za mlijeko osobama koje pate od intolerancije na laktozu. Neka istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka alergija na mlijeko kod novorođenčadi.

Provjerite jeste li intolerantni na laktozu!

Liječenje naprednog stadija raka

Postoje neki dokazi koji upućuju da proteini sirutke mogu pomoći u smanjenju veličine raka i spriječiti širenje stanica raka.

Postoje neki dokazi koji upućuju da proteini mogu pomoći kod ovih stanja:

  • astma
  • visok kolesterol
  • pretilost.

Nuspojave

Proteini sirutke su u pravilu sigurni za sve odrasle osobe kada se uzimaju pravilno. Prekomjerna upotreba proteina sirutke može uzrokovati mučninu, žeđ, grčeve u želucu, proljev, smanjenje apetita, umor i glavobolje.

Nema dovoljno dokaza koji bi uputili da su proteini sirutke sigurni za trudnice i dojilje, stoga je najbolje da ih izbjegavate ako ste trudni ili dojite.

Umjerena interakcija

Alendronat i proteini sirutke

Proteini sirutke mogu smanjiti djelovanje alendronata i smanjiti njegovu apsorpciju.

Kinolonski antibiotici i proteini sirutke

Proteini sirutke mogu smanjiti apsorpciju i djelovanje antibiotika, stoga proteine sirutke uvijek uzimajte najmanje 1 sat poslije antibiotika.

Antibiotici tetraciklini i proteini sirutke

Proteini sirutke sadrže kalcije koji može smanjiti djelovanje i apsorpciju tetraciklina. Uzimajte antibiotike 2 do 4 sata nakon uzimanja antibiotika.

Doziranje

Za poboljšanje fizičke kondicije uzimajte 1.2 do 1.5 grama proteina sirutke po kilogramu tjelesne težine najmanje 6 do 10 tjedana.

Za mršavljenje uzrokovano HIV-om uzimajte 2.4 grama proteina sirutke po kilogramu tjelesne težine svaki dan.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije