Ljekovita kopriva za zdravlje cjelokupnog organizma

Ljekovita kopriva za zdravlje cjelokupnog organizma

Ljekovita kopriva za zdravlje cjelokupnog organizma
  • Objavljeno: Utorak, 23.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kopriva se već tisućljećima koristi za ublažavanje različitih medicinskih stanja. Isprva su drevni Grci koristili koprivu kao laksativ i diuretik, a danas se preporučuje kao dodatak prehrani. Koristi koprive su mnogobrojne, a mi vam donosimo neke od najznačajnijih.

Osteoartritis

Istraživanja pokazuju da konzumacija koprive ili nanošenje koprive na kožu može ublažiti simptome osteoartritisa. Redovita upotreba koprive može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Benigna hiperplazija prostate

Postoje dokazi koji upućuju na to da uzimanje 360mg ekstrakta koprive u razdoblju od 6 mjeseci može ublažiti simptome benigne hiperplazije prostate.

Krvarenje

Neka istraživanja pokazuju da kopriva može pomoći u smanjenju krvarenja nakon kirurškog zahvata. Mućkanje čaja od koprive u ustima može ubrzati oporavak tkiva nakon stomatološkog zahvata.

Dijabetes

Rana istraživanja pokazuju da svakodnevno uzimanje koprive u razdoblju od 8 tjedana može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa.

Gingivitis

Rana istraživanja pokazuju da svakodnevno ispiranje usta čajem od koprive može ublažiti simptome gingivitisa.

Kopriva može pomoći u liječenju i ublažavanju sljedećih stanja:

  • anemija
  • slaba cirkulacija krvi
  • dijareja
  • astma
  • rak
  • zacjeljivanje rana
  • zadržavanje vode u tijelu.

Mjere opreza i upozorenja

Uzimanje koprive se ne preporuča određenim skupinama ljudi jer posljedice mogu biti štetne za zdravlje. Sve osobe, a naročito one koje pripadaju rizičnoj skupini, se trebaju posavjetovati s liječnikom prije nego što počnu konzumirati koprivu.

Trudnice i dojilje

Stručnjaci ne preporučuju uzimanje koprive trudnicama i dojiljama. Trudnice svakako trebaju izbjegavati koprivu jer može stimulirati kontrakcije maternice i uzrokovati prijevremeni porod ili pobačaj.

Dijabetičari

Postoje dokazi koji upućuju da kopriva može smanjiti razinu šećera u krvi. Dijabetičari smiju konzumirati koprivu, ali uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Osobe s niskim krvnim tlakom

Kopriva može spustiti krvni tlak na razinu opasnu po život. Ako je vaš tlak već nizak, prije početka uzimanja koprive se svakako posavjetujte s liječnikom.

Osobe s bubrežnim bolestima

Neki dokazi upućuju da kopriva može pogoršati simptome bolesti bubrega. Svakako se posavjetujte s liječnikom ako imate problema sa zdravljem bubrega.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije